12 lipca 2014

Dżem z czarnych pożeczek



Odkąd pamiętam dżem z czarnej porzeczki w moim domu rodzinnym był zawsze najbardziej ulubionym i cenionym dodatkiem do pszennej bułeczki. Nie tylko ze względu na walory smakowe ale przede wszystkim, na zdrowotne, albowiem w tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane były przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie. Sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmu. Napary z liści czarnej porzeczki przyśpieszają procesu wydalania toksyn z organizmu i regulują pracę nerek. Owoce czarnej porzeczki zawierają witaminę C, a także antyoksydanty, które hamują powstawanie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Szczególne właściwości prozdrowotne przypisuje się trzem związkom, czyli:

  • antocyjanom – znajdują się w skórce, są to substancje antybakteryjne, które skutecznie zwalczają bakterie Escherichia coli; 
  • rutynie - ułatwia wchłanianie witaminy C, ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych, zapobiega to krwawieniom, wybroczynom i żylakom; 
  • kwercetynie - ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe. Działa także przeciw alergicznie.

Porzeczki posiadają bardzo dużą ilość rozpuszczalnego błonnika - pektyn ( o nich w poście o domowej frużelinie również), które spowalniają wchłanianie "złych" tłuszczów i cukru przez organizm.



CIEKAWOSTKI:

Napar z liści czarnej porzeczki pomaga leczyć schorzenia układu moczowego. Zrobimy go w ten sposób :
  • Dużą łyżeczkę sproszkowanych liści porzeczek wsyp do szklanki , zalej wrzącą wodą. 
  • Pozostaw je pod nakryciem na 10 minut. Następnie przecedź. 
  • Napar pij 2-3 razy dziennie po 1 szklance. 
Okłady z liści czarnej porzeczki stosuje się na krwawiące i trudno gojące się rany. Są także naturalnym lekarstwem na ukąszenia owadów, np. komarów. Wystarczy zgnieść liście czarnej porzeczki i pocierać miejsce ukąszenia. Liście czarnej porzeczki zawierają bowiem fitoncydy, które wykazują działanie bakterio-, wiruso- oraz grzybobójcze, a także garbniki, które działają przeciwzapalnie i ściągająco na skórę, ponadto przyśpieszają proces gojenia się skóry. Nic więc dziwnego, że moja Babcia uprawiała w swoim ogrodzie czarne porzeczki, potem robiła swoim dzieciom min. mojemu ojcu dżem, który do dziś jest jego ulubionym. Teraz robię go ja według przepisu mojej Babci.

SKŁADNIKI:

1 kg czarnych porzeczek
500 g cukru

PRZYGOTOWANIE:
  • Porzeczki przebierz, oczyść z szypułek i umyj. 
  • Odsącz nadmiar wody, następnie przełóż je do garnka w którym będziesz gotować. 
  • Lekko je zmiażdż i zasyp cukrem. 
  • Gotowanie przerwij 2-3 krotnie na kilkanaście minut. 
  • Gotuj do chwili kiedy kropla wylana na talerzyk nie rozlewa się tylko zastyga. 
  • Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. 
  • Słoiczki z dżemem pasteryzuj według wybranej metody.


4 komentarze:

Marcela pisze...

jak dla mnie to totalna bomba! super!

Ervisha pisze...

Mój ulubiony :)

monique lodz pisze...

Dla mnie też. Fajnie:)

monique lodz pisze...

Tak jak i mój:))