26 lipca 2014

Pudding chia na mleczku kokosowym z sokiem z buraków


Przepisy na pudding chia można znaleźć na wielu blogach odkąd zapanowała na nie moda w USA. W Europie chia zostały zatwierdzone w 2009 roku przez Unię Europejską jako produkt spożywczy ale największe zainteresowanie w Polsce przypada na aktualny rok. Lecznicza moc nasion jest już powszechnienie znana. Pomagają zachować dobrą kondycję fizyczna i psychiczną. Zawierają bardzo dużo w najlepszej proporcji dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Witaminy: E , B1, B3, minerały: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, niacyna. Nasiona posiadają również wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, dużo błonnika przez co wspomagają układ trawienny w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Wpływają również na szybkość wchłaniania cukrów i regulują ich poziom. Dla mnie istotnym faktem są zdolności absorbcyjne wody przez nasiona chia, gdyż wpływają one na poziom elektrolitów w komórkach a to z kolei ma znaczenie przy intensywnym wysiłku fizycznym. Zalecana dawka dzienna spożycia chia to 1 łyżka. Przed wykorzystaniem w kuchni chia należy zawsze nawilżyć w proporcji 9 : 1, potem wymieszać, odstawić na 10 minut i ponownie wymieszać, wstawić do lodówki. Termin przydatności tak przygotowanych nasion to około 2 tygodnie. Dziś moje śniadanie było wyśmienite, bo przepis, który znalazłam na pudding chia, na blogu Jadłonomia i delikatnie zmodyfikowałam, uważam że należy do najlepszych a to dzięki zawartości soku z buraków. Nadaje on nie tylko piękny kolor, ale również ciekawy smak. Jedna porcja tak przyrządzonego puddingu ma 242 kcal w sam raz na śniadanie, by nie biegać na czczo:)

SKŁADNIKI:
(na 2 duże porcje):
330 ml mleczka kokosowego light ( 2 puszki po 165 ml)
50 ml soku z buraka
4 łyżki nasion chia
2 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Owoce jagodowe np. jagody leśne, maliny, granat, listek mięty do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
  • Do miseczki wlej mleko kokosowe, sok z buraka, syrop klonowy, ekstrat z wanilii, wsyp ziarna chia. 
  • Wymieszaj wszystko intensywnie rózgą przez około 2 minuty, po czym odstaw na 10 min do lodówki. Następnie ponownie dokładnie wymieszaj i przelej do kubeczków lub słoiczków. Odstaw je do lodówki na całą noc. 
  • Rano gotowy pudding posyp świeżymi owocami jagodowymi i ewentualnie posłódź dodatkowo syropem klonowym. 
  • Pudding można przechowywać w lodówce przez kilka dni. 
Informacje na temat nasion chia pochodzą z organeoblog.pl



1 komentarz:

Kasia, Kuchnia Nastrojowa pisze...

Świetny przepis, muszę koniecznie wypróbować.