24 lipca 2014

Domowy sok z malin





Uzbierałam w tym roku mnóstwo malin i jak nigdy dotąd, nie miałam tylu z nich przetworów. Owoce były tak słodkie i soczyste, że syrop, który zrobiłam jest gęsty, aromatyczny i przepięknej barwy. Domowy soczek malinowy to niezbędnik podczas leczenia przeziębienia. Maliny wykorzystywane są w lekach przeciwgorączkowych, przeciwbólowych, przeciwzapalnych, w kosmetyce na trądzik i do wygładzania cery. Warto mieć w swojej domowej spiżarni sok z malin, ponieważ sprawdzi się on też jako dodatek do drinków, nie tylko do herbaty. Nada również ciekawy smak koktajlom i jogurtom.


SKŁADNIKI:

2 kg malin
700 g cukru

PRZYGOTOWANIE:
  • Owoce przebierz i delikatnie opłucz 
  • Przesyp owoce cukrem i odstaw na kilka dni. 
  • Gdy owoce wypuszczą sok, przecedź go i zagotuj, zbierając pianę. 
  • Gorący syrop przelej do wyparzonych butelek, napełniając je 1 cm poniżej brzegu i zakręć. 
  • Sok w butelkach pasteryzuj 15 min w gotującej się wodzie. Po tym czasie wyjmij butelki i dokręć.

2 komentarze:

Marcela pisze...

mniam.... najpyszniejszy!

monique lodz pisze...

O tak, zgadzam się w stu procentach :))