Domowy soczek malinowy to niezbędnik podczas leczenia przeziębienia. Maliny wykorzystywane są w lekach przeciwgorączkowych, przeciwbólowych, przeciwzapalnych, w kosmetyce na trądzik i do wygładzania cery.
Warto mieć w swojej domowej spiżarni sok z malin, ponieważ sprawdzi się on też jako dodatek do drinków, nie tylko do herbaty. Nada również ciekawy smak koktajlom i jogurtom.2 kg malin
700 g cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Owoce przebierz i delikatnie opłucz
- Przesyp owoce cukrem i odstaw na kilka dni.
- Gdy owoce wypuszczą sok, przecedź go i zagotuj, zbierając pianę.
- Gorący syrop przelej do wyparzonych butelek, napełniając je 1 cm poniżej brzegu i zakręć.
- Sok w butelkach pasteryzuj 15 min w gotującej się wodzie. Po tym czasie wyjmij butelki i dokręć.
2 komentarze:
mniam.... najpyszniejszy!
O tak, zgadzam się w stu procentach :))
Prześlij komentarz