01 lipca 2014

MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I OWOCOWYM LUKREM / MUFFINS WITH STRAWBERRY AND FRUIT ICING


 Uwielbiam muffiny w każdej postaci, ale te z truskawkami szczególnie mnie zachwyciły.

SKŁADNIKI SUCHE:

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g mąki z ziaren amarantusa
160 g cukru

SKŁADNIKI WILGOTNE:

125 ml maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
1 jajko
125 g masła
200 g truskawek

SKŁADNIKI NA LUKIER:

2 łyżki zmiksowanych truskawek
10-11 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

  • Truskawki umyj i osusz. Usuń z nich szypułki i owoce pokrój na drobne kawałeczki. Połóż je na ręcznikach papierowych, żeby pozbyć się nadmiaru soków. 
  • Mikserem ubij jajko z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj masło, a po połączeniu tych składników maślankę lub kefir i kontynuuj miksowanie.(Uwaga:na tym etapie masa może się trochę zważyć jednak nie ma to wpływu na efekt końcowy). Zmieszaj ze sobą składniki suche; mąki pszenną i amarantusową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i dodaj je do składników wilgotnych, mieszaj do połączenia. Następnie wsyp truskawki i wymieszaj jeszcze raz wszystko bardzo delikatnie. 
  • Włóż do foremek na muffinki papilotki i wypełnij je do 2/3 wysokości ciastem. 
  • Piecz w piekarniku 15 - 20 minut w temperaturze 200⁰C.
  •  Przygotowanie lukru zacznij od zmiksowania truskawek. Następnie stopniowo dodawaj do nich cukier puder, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ostudzone muffinki udekoruj lukrem i odstaw do zastygnięcia. 

Recepturę wykorzystałam z bloga Skoraq Cooks.

2 komentarze:

skoraq cooks pisze...

Cieszę się, że muffinki smakowały :-)

monique lodz pisze...

Przepis jest naprawdę dobry :)).