03 lipca 2014

TRUSKAWKOWY SORBET Z MASCARPONE

Truskawki należą do tych owoców, które pozwalają nam rozkoszować się nimi na milion sposobów. Uwielbiam lody truskawkowe, ale najbardziej sorbety. Najfajniejsze jest to, że można je przygotować również w domu. Mamy wtedy kontrolę co dodajemy i ile. Zamiast cukru możemy stosować stevię z inuliną i uważam że doskonale łączy się ze smakiem truskawek, dosładza je a ilość kalorii jest znacznie zredukowana o czym pisałam w poście o sorbecie. Wersja sorbetu, którą proponuję nie należy do odchudzających ale ci którzy chcą liczyć kalorie, serek mascarpone mogą zastąpić serkiem białym typu light - "Bieluch". Jedna mała porcja sorbetu z serkiem mascarpone posiada 256 kcal, natomiast z "Bieluchem" light 139 kcal. Widzimy, więc zasadniczą różnicę, ale w smaku uwidoczni się ona również.





SKŁADNIKI:
4 małe porcje

800 g truskawek
50 g stevi z inuliną
150 g serka mascarpone albo "Bieluch"
sok z połowy cytryny




PRZYGOTOWANIE:

  • Truskawki umyj, usuń szypułki i schłódź w lodówce. Następnie zmiksuj je w blenderze i dodaj stevię z inuliną. Przełóż truskawki do maszyny do lodów, zamrażaj je 40 min. Jeśli nie dysponujemy tym urządzeniem, owoce umieszczamy w plastikowym naczyniu, w zamrażarce. Musimy jednak pamiętać, by truskawki miksować mniej więcej co pół godziny. 
  • Na około 10 minut przed przygotowaniem serek włóż do zamrażalnika, potem połącz sorbet truskawkowy z mascarpone. Mieszaj do połączenia składników i od razu podawaj.


Brak komentarzy: