Wiśniowy budyń jaglany to świetna propozycja na bardzo zdrowe, energetyczne śniadanie. Wszystko to zawdzięczamy wspaniałym właściwościom kaszy jalanej, 100 g kaszy zawiera 340 kcal, do tego idealna proporcja białka i węglowodanów, duża zawartość błonnika a także zasadotwórcze działanie na organizm czyni ten posiłek doskonałym w ciągu całego roku. Dodatek wiśni urozmaica smak oraz nadaje piękny koloryt budyniowej konsystencji.
Ja użyłam wiśni zamrożonych, które nie tracą swoich walorów smakowych mimo takiej postaci. Zamiast zwykłego cukru użyłam ksylitolu, czyli cukru brzozowego, który zawiera 40% mniej kalorii. Również on wytwarza w organizmie odczyn zasadowy dlatego świetny jest przy nadkwasocie żołądka, alergii, ponadto ma działanie antybakteryjne (katar, infekcja gardła, zatoki, zapalenie ucha), przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych, próchnicy zębów i schorzeniu dziąseł, zapobiega suchości w ustach, likwiduje niemiły zapach z ust. Istotnym jest również to, iż jest doskonały dla cukrzyków. Sporządzony budyń według mojego przepisu będzie idealny dla wszystkich osób dbających o swoje zdrowie.
2 porcje
200 g wiśni mrożonych lub naturalnych
100 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka oleju koksowego
1 łyżka płatków jaglanych
2 łyżki ksylitolu
kilka listków świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną uprażyłam na patelni, następnie sparzyłam, przepłukałam wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Tak przygotowaną kaszę zalałam 250 ml wrzącej wody, dodałam olej kokosowy, wiśnie, ksylitol. Gotowałam na małym ogniu około 20 minut do momentu wchłonięcia wody.
- Garnek zdjęłam z ognia i wszystkie składniki zmiksowałam na jednolitą konsystencję.
- Budyń rozlałam do miseczek, posypałam płatkami jaglanymi, udekorowałam wiśniami i listkami mięty.
- Podałam jeszcze ciepły, ale można go spożywać na zimno jak i po podgrzaniu w mikrofalówce.
15 komentarzy:
Pysznie się prezentuje :)
coś pysznego!
Budynie jaglane dość często u nas goszczą ale głównie w wersji orzechowej lub czekoladowej :P Wiśniowa propozycja też na pewno bardzo by nam smakowała :)
Rewelacja, świetnie wygląda i bardzo podoba mi się sposób przygotowania :)
Muszę wypróbować koniecznie czekoladowy:))
Pychotka :)
O jejku, jakie pyszności:)
wygląda smakowicie! myślisz, że wiśnie można zamienić na truskawki?
Tak, tylko to już kwestia smaku:) Wiadomo świeże truskawki są najsmaczniejsze:))
Wygląda świetnie! Jaglany jeszcze przede mną ;)
Powodzenia:))
Wygląda fantastycznie :) Z chęcią bym zjadła porcyjkę :)
Świetny pomysł na pyszny, zdrowy i niebanalny deser :)
Wygląda zachwycająco. Nie dość, że kusi pięknym kolorem, to jeszcze jest wiśniowy - mniam :}
Z chęcią zjadłabym taki na śniadanie!
Prześlij komentarz