05 lipca 2014

FRITATA ZE SZPINAKIEM I SZPARAGMI / FRITATA WITH ASPARAGUS & SPINACH



Sezon na szparagi zielone już się nieubłaganie kończy, ostatnie w tym roku danie z nimi - fritata z kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz nich występuję w niej wiele świeżego szpinaku. Danie robi się bardzo szybko tak jak tradycyjny omlet. Jest dietetyczne, a porcji wystarczy dla 2 głodnych osób. Jedna ma 524 kcal.

SKŁADNIKI:

5 jajek
200 g chudego białego sera
250 g szparagów
250 g świeżego szpinaku
4 cebulki dymki
1 pomidor
2 ząbki czosnku
3 łyżki ziół:natka pietruszki, tymianek, kolendra
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego parmezanu






PRZYGOTOWANIE:
  • Wszystkie warzywa najpierw dokładnie umyj. 
  • Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulki oraz czosnek, po chwili dodaj szpinak. Całość smaż aż szpinak "zwiędnie" 
  • W dużej misce ubij jajka. Dopraw je solą i pieprzem. 
  • Zmiksuj ser na drobno, tak jak do sernika. 
  • Do masy jajecznej dodaj schłodzony szpinak z cebulką i czosnkiem oraz ser. Wszystkie składniki połącz. Dopraw ziołami, przełóż do formy żaroodpornej. 
  • Nagrzej piekarnik i piecz firtatę 30 minut w temperaturze 180 °C, aż się zetnie, a ser nabierze złocistej barwy. 
  • Po upieczeniu i przed pokrojeniem fritaty odczekaj 5 minut. Posyp ją parmezanem i pietruszką. 
  • Podawaj ją na gorąco, lub w temperaturze pokojowej. 
  • SMACZNEGO :))



Brak komentarzy: