08 lipca 2014

Zielone smoothie z awokado, ogórkiem i kiwi


Ten wspaniały koktajl ze świeżych warzyw i owoców jest tak aromatyczny, gęsty, pełen witamin i na tyle kaloryczny, że swobodnie może zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek, a w upalne lato nawet obiad. Awokado jest owocem bardzo kalorycznym, gdyż 100 g zawiera 160 kcal, ale także potas i przeciwutleniacze A, C i E oraz kwas foliowy. Kiwi doda jeszcze więcej tych drogocennych witamin a ogórek dostarczy witaminy K ponadto korzystnie wpłynie na system trawienny, ponieważ działa odkwaszająco. Skórkę obraną z ogórka możemy wykorzystać na domową maseczkę wygładzająco-odżywiającą. Wykorzystajmy lato i cieszmy się świeżymi darami natury. Jedna porcja koktajlu w zależności od wielkości zużytych składników da nam około 220 kcal.

SKŁADNIKI:

2 porcje
2 owoce kiwi
1 średni ogórek
1/2 miękkiego awokado
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
2 listki bazylii
2 łyżki cukru pudru lub 2 łyżeczki stevii z inuliną (zmniejszy to kaloryczność)
50 - 100 ml chłodnej przegotowanej wody (dlaczego przegotowanej, przeczytasz w poście o detox water)

PRZYGOTOWANIE:
  • Przed wykonaniem koktajlu wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. 
  • Obierz, ogórek, kiwi i awokado. 
  • Pokrój je w kostkę, zmiksuj z imbirem i listkami bazylii. Dodaj wody jeśli uważasz że koktajl jet za gęsty. (Ja dodałam). 
  • Posłódź. 
  • Uwaga: ogórka można nie obierać ze skórki.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

KOKTAJL WYŚMIENITY I FANTASTYCZNY NA UPAŁ! Wypróbowałam, polecam <3 <3 <3

pozdrawiam serdecznie :*

Drink Eat Live pisze...

Cieszę się bardzo, że Ci smakował (^o^) pozdrawiam.