17 lipca 2014

Mrożone espresso


Uwielbiam kawę! Czarne gorące espresso jest czymś tak wspaniałym, że od razu wszystko staje się przyjemniejsze, łatwiejsze, czasu jest jakby więcej i wszystko po nim tak delikatnie przyśpiesza. O dalszym spaniu już nie ma mowy, no bo po co skoro już jest tak fajnie. Na upalne dni lata robię sobie mrożone espresso z dodatkiem mleka. Rozpuszczające się w mleku kostki lodowego espresso nadają mu piękne odcienie koloru "kawowego". W słonecznym świetle staje się to tak wakacyjne, że choćbyś nie wiem gdzie był, nawet w bloku na trzecim piętrze poczujesz, że świat jest taki piękny z taką aromatyczna kolorową kawą. Ja lubię kawę z kafetery i taki przepis podaję, ale równie dobrze kawa może być zrobiona w zwykłym ekspresie.

SKŁADNIKI:

4 - 5 łyżeczek czarnej świeżej zmielonej dobrej kawy
180 ml wody
kafetera do zaparzania




PRZYGOTOWANIE:
  • Zaparz kawę w kafetrze. Trwa to około 5 minut. 
  • Przelej kawę do innego naczynia żeby wystygła. 
  • Ostudzona kawę wlej do pojemniczka na lód. 
  • Włóż pojemniczek do zamrażalnika. 
  • Po około 2 godzinach zapas mrożonego espresso jest gotowy. 
  • Zalej 2 lub 4 kostki lodowe espresso w zależności od tego jak mocną kawę chcesz pić, zimnym mlekiem. Posłódź do smaku. Ja piję gorzkie, bo takie lubię. 
  • SMACZNEGO ;)



Kawa ...I co dalej?

Letnie Orzeźwienie 2014

Brak komentarzy: