31 lipca 2014

Koktajl mango lassi



Lato to taki okres czasu kiedy najczęściej spożywam lekkie posiłki. W czasie upału najchętniej piję sycące, gęste zimne koktajle zamiast dań głównych. Jednym z moich ulubionych jest Mango Lassi. Mango jest owocem bardzo kalorycznym i bogatym w witaminy C, A, grupy B, minerały, błonnik, białko. Jest owoc bardzo pożywny. W niektórych rejonach Indii stanowi nawet jedyne główne pożywienie. Uprawiany w klimacie zbliżonym do zwrotnikowego, tak więc kiedy u nas panują "zwrotnikowe" upały sięgnijmy po mango. Można go jeść na wiele sposobów nawet zupełnie na surowo wgryzając się w soczysty miąższ. Jego żywiczny zapach, egzotyczny smak i cudowny optymistyczny kolor potrafią wpłynąć rewelacyjnie na samopoczucie. Ja proponuję spożyć go w koktajlu, który nie tylko nasyci, ale i ugasi pragnienie. Dodatek kardamonu wzbogaci smak i uzupełni go, ponieważ podczas przygotowywania utleniają sie niektóre aromaty i smaki mango. Jedna porcja dostarczy nam 253 kcal.

SKŁADNIKI:

1 dojrzałe duże mango
1 szklanka ( 250 ml) gęstego jogurtu
1/2 szklanki zimnej wody przegotwanej
2 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

PRZYGOTOWANIE:
  • Umyj mango i zdejmij skórkę(nie obieraj). 
  • Odkrój od pestki miąższ tak, żeby był bez włókien. 
  • Zblenduj miąższ, dodaj jogurt, wodę, syrop klonowy oraz kardamon. 
  • Miksuj składniki długo i dokładnie, by koktajl miał konsystencję gładkiego puszystego musu.
Inspiracja: Kwestia Smaku

2 komentarze:

Lena pisze...

Mam mango i chyba zamienię go w ten pyszny napój :)

monique lodz pisze...

Pewnie, że tak smacznego;)