Odkąd pamiętam dżem z czarnej porzeczki w moim domu rodzinnym był zawsze najbardziej ulubionym i cenionym dodatkiem do pszennej bułeczki. Nie tylko ze względu na walory smakowe ale przede wszystkim, na zdrowotne, albowiem w tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane były przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie.
Sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmu. Napary z liści czarnej porzeczki przyśpieszają procesu wydalania toksyn z organizmu i regulują pracę nerek. Owoce czarnej porzeczki zawierają witaminę C, a także antyoksydanty, które hamują powstawanie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Szczególne właściwości prozdrowotne przypisuje się trzem związkom, czyli:
- antocyjanom – znajdują się w skórce, są to substancje antybakteryjne, które skutecznie zwalczają bakterie Escherichia coli;
- rutynie - ułatwia wchłanianie witaminy C, ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych, zapobiega to krwawieniom, wybroczynom i żylakom;
- kwercetynie - ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe. Działa także przeciw alergicznie.
Porzeczki posiadają bardzo dużą ilość rozpuszczalnego błonnika - pektyn ( o nich w poście o domowej frużelinie również), które spowalniają wchłanianie "złych" tłuszczów i cukru przez organizm.
CIEKAWOSTKI:
Napar z liści czarnej porzeczki pomaga leczyć schorzenia układu moczowego. Zrobimy go w ten sposób :
- Dużą łyżeczkę sproszkowanych liści porzeczek wsyp do szklanki , zalej wrzącą wodą.
- Pozostaw je pod nakryciem na 10 minut. Następnie przecedź.
- Napar pij 2-3 razy dziennie po 1 szklance.
SKŁADNIKI:
1 kg czarnych porzeczek
500 g cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Porzeczki przebierz, oczyść z szypułek i umyj.
- Odsącz nadmiar wody, następnie przełóż je do garnka w którym będziesz gotować.
- Lekko je zmiażdż i zasyp cukrem.
- Gotowanie przerwij 2-3 krotnie na kilkanaście minut.
- Gotuj do chwili kiedy kropla wylana na talerzyk nie rozlewa się tylko zastyga.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików.
- Słoiczki z dżemem pasteryzuj według wybranej metody.
3 komentarze:
Mój ulubiony :)
Dla mnie też. Fajnie:)
Tak jak i mój:))
Prześlij komentarz