Ostatni mój weekend należał do bardzo udanych, gdyż spędziłam go poza miastem, zbierając plony tego lata. Walcząc z chwastami, które rozpanoszyły się w ogrodzie, nagle spośród brzydkiego zielska wyłoniła się piękna, duża, dojrzała zielona cukinia. Radości było co nie miara, bo tak właściwie to niewiadomo kiedy urosła i oprócz niej a także pięknych kwiatów cukinii ukazały się mi kolejne malutkie dojrzewające warzywka. Bardzo lubię dania z cukinią, ponieważ są smaczne, a dodatkowo mają wiele zalet zdrowotnych o których pisałam w poście o dietetycznej pizzy z cukinią. Danie do którego namawiam jest zarówno dietetyczne jak i sycące. Wspaniałe na obiad! Jedna porcja ma 517 kcal.
SKŁADNIKI :
2 porcje
2 średnie cukinie (około 50 dag)
80 g kaszy kuskus lu kaszy jaglanej
150 g sera typu feta
2 garście szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię obierz ze skórki i przekrój na pół, a następnie wydrąż środek.
- Połówki cukinii posmaruj oliwą z oliwek i posyp ziołami, ułóż w naczyniu żaroodpornym drążeniem do góry.
- Naczynie z cukiniami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut.
- Na patelni podsmaż przez 1 minutę czosnek na maśle, dodaj szpinak, smaż aż całkowicie zwiędnie.
- Kaszkę kuskus zalej wrzącą wodą tak by woda zakrywała ją ponad 1 cm i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
- Do usmażonego szpinaku dodaj rozdrobniony ser typu feta, kaszkę kuskus. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Na podpieczone połówki cukinii nałóż odpowiednie porcje farszu.
- Naczynie żaroodporne z cukiniami wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze 20 minut w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz