Frużelina to owoce zatopione w syropie o żelowej konsystencji. Jest ona doskonałym dodatkiem do ciast: tortów, tarty, bez ale również wszelkiego rodzaju deserów: budyniów, lodów, jogurtów. Można ją robić z różnych owoców. Gęstość frużeliny uzależniona jest od ilości pektyny w owocach, a ta jak wiadomo ma właściwości żelujące i jest najzdrowsza galaretką wspomaga min. odchudzanie. Niezbędnym jednak dodatkiem frużeliny jest żelatyna spożywcza, którą kupimy w sklepie. Ja uwielbiam owoce lasu, dlatego też, taką to frużelinę postanowiłam zrobić sobie na "zapas" do słoiczka.
SKŁADNIKI:
250 g owoców: truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, wiśnie, czereśnie, borówki leśne.
1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku wymieszaj owoce z cukrem.
- Zawartość garnka podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia.
- Dodaj cytrynę, wodę z mąką. Całość wymieszaj i chwilę gotuj.
- Rozpuszczoną żelatynę powoli dodaj do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki. UWAGA: można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta.
- Jeśli użyjesz frużelinę od razu, ostudź ją, by zgęstniała, a potem możesz użyć zgodnie z Twoim przeznaczeniem.
- UWAGA: jeśli frużelina będzie za gęsta tzn. jak galaretka dodaj do niej gorącej wody, w przeciwnym wypadku dodaj jeszcze trochę rozpuszczonej żelatyny. Powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.
Możesz rozrobić żelatynę z sokiem z owoców. |
Gotowa frużelina. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz