22 lutego 2019

BEZGLUTENOWA ORZECHOWA JAGLANKA NA ŚNIADANIE

Bezglutenowa orzechowa jaglanka jest idealna na sycące, pyszne śniadanie. Ma ona właściwości rozgrzewające, zwłaszcza kiedy przyrządzi się ją w odpowiedni sposób.

By je wzmocnić, wystarczy przed gotowaniem ziarna kaszy jaglanej podgrzać przez chwilę na suchej patelni. Jednak najważniejsze są zdrowotne zalety kaszy. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię. Jest całkowicie GLUTEN FREE:))
Poleca się ją szczególnie ludziom na diecie lekkostrawnej, wegetarianom, weganom, małym dzieciom oraz miłośnikom diet ekologicznych. Zawiera też mnóstwo zdrowych składników takie jak magnez , żelazo, fosfor, potas, wapń, sód, witaminy z grupy B i witamina C oraz PP, które dodadzą nam sił i poprawią nastrój.

SKŁADNIKI 1 porcja

50 g kaszy jaglanej
150 ml wody
50 ml mleka roślinnego lub krowiego
1 łyżka masła orzechowego
1 mały banan

PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj w czajniku  około 1 l wody. 
  2. Kaszę jaglaną podgrzej na suchej patelni do momentu kiedy wydzieli delikatny „orzechowy” zapach, następnie przepłucz ją kilkukrotnie gorącą wodą z czajnika (minimum 5 razy, pozbędziecie się wtedy na 100% goryczki, a Wasza jaglanka napewno będzie smaczniejsza). Następnie zalej kaszę 150 ml gorącej wody. 
  3. Gotuj ją około 10 min. do całkowitego wchłonięcia wody. UWAGA: trzeba pilnować żeby kasza się nie przypaliła! W razie potrzeby dolejcie już mleko!
  4. Następnie dodaj mleko, masło orzechowe, zmiażdżonego banana. Przez chwilę wszystkie składniki gotuj razem, następnie zblenduj do konsystencji budyniu lub tylko dokładnie wymieszaj. 
  5. Udekoruj jaglankę borówkami, jagodami goji i płatkami migdałowym.
SMACZNEGO:))


1 komentarz:

Lena pisze...

nie tylko rozgrzewa, ale i wprawia w dobry nastrój;)