15 lipca 2014

Tort czekoladowy z owocami leśnymi


Ten wspaniale wyglądający tort upiekłam specjalnie z okazji rodzinnych urodzin a ponieważ wypadają one latem, to ten rodzaj owocowego tortu jest świetny na takie okazje. Dużo w nim czekolady, owoców lata i pysznego kremu. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.

SKŁADNIKI:
Ciasto
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
3 jajka
150 ml mleka
130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
60 g kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozbełtaj lekko jajka, dodaj do nich mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki wymieszaj do połączenia. 
  2. W osobnym naczyniu połącz przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. 
  3. Przesiane suche składniki wsyp do mokrych i wymieszaj do połączenia. 
  4. Dno formy o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. 
  5. Piecz je w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub dłużej ( ja piekłam godzinę). Trzeba sprawdzić czy ciasto jest już gotowe za pomocą patyczka. 
  6. Jeśli patyczek jest suchy wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. 
  7. Z wystudzonego ciasta odetnij "brzuszek" i pokrusz go. 
  8. Pozostałe ciasto przekrój wzdłuż na pół.

SKŁADNIKI:
Krem
Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone.
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36% ( może być 30%)
1 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mascarpone i kremówkę umieść w jednym naczyniu i ubijaj do momentu otrzymania gęstego kremu. 
  2. Pod koniec ubijania dodaj cukier i wanilię.

SKŁADNIKI:
 Frużelina

250 g owoców: truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, wiśnie, czereśnie, borówki leśne.
1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

Jak wykonać frużelinę znajdziesz w osobnym poście. Potrzebne będą również świeże owoce do dekoracji tortu, tak więc nie można zużyć wszystkich do wykonania frużeliny.

WYKONANIE TORTU:
  1. Jeden z blatów tortu połóż na paterze. 
  2. Na niego wyłóż połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównaj powierzchnię. 
  3. Przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu i kilkoma łyżkami frużeliny. 
  4. Na górę tortu wysyp czekoladowe okruchy i ozdób owocami.
SMACZNEGO :)

3 komentarze:

Malwinka pisze...

Wspaniały tort :)

Kraina miodem płynąca pisze...

Ale 'wypas'!!! :))) Uwielbiam czekoladowe ciacho z mnóstwem owoców:)

kuchcikOla pisze...

Jaki śliczny! :) Uwielbiam takie torty ozdobione owocami na wierzchu ♥