12 czerwca 2015

PIECZONY RABARBAR Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ / STRAWBERRY AND RHUBARB CRUMBLE












W dniu dzisiejszym zapanował w mieście zwrotnikowy upał ale ja uwielbiam taka pogodę zwłaszcza kiedy nie muszę w tym mieście działać. Nawet mnie to nie zniechęca by odpalić piekarnik, bo jak mam ochotę na coś smacznego to nic mnie od tego nie powstrzyma. Już od kilku dni po głowie chodził mi rabarbar z truskawkami, a że za samym rabarbarem nie przepadam to za pieczonym  a do tego w połączeniu z truskawkami, bardzo. Jestem zwolenniczką szybkich działań w kuchni i do tego zdrowych, tak więc oprócz wspaniałych truskawek i rabarbaru, który dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy C, beta-karotenu, błonnika i do tego jest niskokaloryczny bo ma zaledwie 20 kcal w 100 g, zastosowałam do kruszonki mąkę amarantusową zawierającą mnóstwo żelaza i łatwo przyswajalnego białka oraz innych składników mineralnych.




SKŁADNIKI 2 duże porcje:

100 g rabarbaru
200 g truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki cukru brązowego





SKŁADNIKI :

Kruszonka:
30 g mąki pszennej
30 g mąki amarantusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g zimnego masła
30 g cukru brązowego
4 łyżki płatków migdałowych




PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzałam do 200°C.
  2. Umyłam i pokroiłam rabarbar na kawałeczki, truskawki przepłukałam i odszypułkowałam. Owoce pomieszałam i rozłożyłam do dwóch małych naczyń żaroodpornych o Ø 10cm.  Posypałam je cukrem, migdałami i skropiłam ekstraktem waniliowym.
  3. Mąki wymieszałam razem z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodałam zimne masło, które rozcierałam w palcach wraz z składnikami suchymi do momentu aż przypominały płatki owsiane. Na koniec delikatnie wymieszałam wszystko z migdałami.
  4. Gotową kruszonkę wysypałam na owoce.
  5. Naczynka włożyłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut wtedy sok już bulgotał a kruszonka była złocista.
  6. Podawałam jeszcze ciepłe, mniej więcej po 10 minutach. Pychota:))




11 komentarzy:

Agata pisze...

Uwielbiam owoce pod kruszonką, a zwłaszcza latem :) Pychotka!

Lena pisze...

Też teraz często robię owoce pod kruszonką-szybko i pysznie ;)

poproszedokladke.pl pisze...

mój ukochany letni deser, z każdymi owocami, obłęd :-)

napiecyku pisze...

Dawno nie jadłam takiego deseru, wygląda smakowicie :)

whipped cream pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! Rewelacyjny deser na tą porę roku! :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Jeden z lepszych deserów :) Bardzo lubię!

Zulu k pisze...

To bardzo fajna propozycja na szybki poobiedni deser :) Rabarbar i truskawki są razem pycha :)

Marzena Szkodzińska pisze...

Mniam pyszności :-)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Truskawki i rabarbar to na pewno świetne połączenie :D Musimy wypróbować ten duet :D

Ania Mii - CulinaryIsland pisze...

Wygląda obłędnie! W truskawkach jestem zakochana, zjadam w każdej postaci, a ta Twoja baaardzo kusi :)

Halina Joskowska pisze...


do tego serwuję sos custard i wtedy jest to najlepszy deser na świecie :-)