Uwielbiam muffiny w każdej postaci, ale te z truskawkami szczególnie mnie zachwyciły.
SKŁADNIKI SUCHE:
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g mąki z ziaren amarantusa
160 g cukru
SKŁADNIKI WILGOTNE:
125 ml maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
1 jajko
125 g masła
200 g truskawek
SKŁADNIKI NA LUKIER:
2 łyżki zmiksowanych truskawek
10-11 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki umyj i osusz. Usuń z nich szypułki i owoce pokrój na drobne kawałeczki. Połóż je na ręcznikach papierowych, żeby pozbyć się nadmiaru soków.
- Mikserem ubij jajko z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj masło, a po połączeniu tych składników maślankę lub kefir i kontynuuj miksowanie.(Uwaga:na tym etapie masa może się trochę zważyć jednak nie ma to wpływu na efekt końcowy). Zmieszaj ze sobą składniki suche; mąki pszenną i amarantusową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i dodaj je do składników wilgotnych, mieszaj do połączenia. Następnie wsyp truskawki i wymieszaj jeszcze raz wszystko bardzo delikatnie.
- Włóż do foremek na muffinki papilotki i wypełnij je do 2/3 wysokości ciastem.
- Piecz w piekarniku 15 - 20 minut w temperaturze 200⁰C.
- Przygotowanie lukru zacznij od zmiksowania truskawek. Następnie stopniowo dodawaj do nich cukier puder, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ostudzone muffinki udekoruj lukrem i odstaw do zastygnięcia.
Recepturę wykorzystałam z bloga Skoraq Cooks.
2 komentarze:
Cieszę się, że muffinki smakowały :-)
Przepis jest naprawdę dobry :)).
Prześlij komentarz