29 czerwca 2014

MIX SAŁAT Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM



Zachęcam wszystkich do zrobienia tej przepysznej, lekkiej i smakującej szczególnie latem sałatki. Jest to taki rodzaj jedzenia, który zawsze jest smaczny a dla osób, które dbają o to co jedzą i ile, po prostu idealna propozycja. Wykonanie sałatki nie zajmuje wiele czasu, nawet jeśli sami będziecie grillować kurczaka. Pół godziny wystarczy na zrobienie tych wspaniałości. Do dania świetnie pasuje sos miodowo-musztardowy oraz świeże pieczywo np. chleb żytni-razowy pieczony na zakwasie ewentualnie bagietka. Dwie osóbki będą na pewno usatysfakcjonowane. Jedna porcja sałatki dostarcza 237 kcal. Sos to dodatkowe 120 kcal.


SKŁADNIKI

 2 porcje 
250 g surowego fileta z kurczaka
2 garście rukoli
2 garście sałaty masłowej
4 rzodkiewki
1 łyżka sezamu
3 gałązki tymianku
1 pomidor
3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
6 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
2 łyżeczki ziół dalmatyńskich




SKŁADNIKI:

 Sos 
6 łyżeczki musztardy
6 łyżeczki miodu
2 łyżeczka oliwy z oliwek
4 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczka octu balsamicznego
sol, pieprz


PRZYGOTOWANIE:
  • Filety z kurczaka umyj, odkrój błony, osusz i posyp ziołami dalmatyńskimi oraz solą i pieprzem. 
  • Rozgrzej elektrycznego grilla, piecz filety około 8 minut w zależności od grubości. Gotowego i ostudzonego kurczaka pokrój na paski. 
  • Umyj warzywa, sałaty osusz, zielona cebulkę pokrój na kawałeczki, pomidor na ćwiartki a rzodkiewki w plasterki. 
  • Zmieszaj sałaty, dodaj warzywa oraz grillowane mięso. Całość posyp sezamem a wierzch udekoruj gałązkami tymianku. 
  • Sos podaj osobno.
  •  Smacznego :)



Brak komentarzy: