02 sierpnia 2014

Tarta wiśniowa


Wszyscy teraz jedzą jabłka a ja wiśnie, ponieważ uwielbiam je za ich wspaniały smak i aromat oraz za to, że można je zamrozić i nic nie stracą ze swoich walorów. Czy to w ciastach, czy w kompotach są zawsze smaczne. Mnie najbardziej kojarzą się z konfiturą, którą robiła dawno temu moja Babcia. Kromeczka świeżego pszennego pieczywa, na to łyżeczka gęstej konfitury z całymi owocami i już mamy pyszne śniadanko albo deserek. Dzisiaj jednak chcę zaprezentować jedno z moich ulubionych ciast a mianowicie kruche ciasto z wiśniami. Mój przepis to harmonia smaków dzięki połączeniu wyjątkowych składników: wiśni, migdałów oraz mąki amarantusowej i kardamonu.

SKŁADNIKI:

 Ciasto 
300 g mąki pszennej
100 g mąki amarantusowej
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego z kardamonem
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki soli



SKŁADNIKI:

Wiśniowe nadzienie
500 g wydrylowanych wiśni
4 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g cukru brązowego
1 łyżka likieru wiśniowego lub soku z cytryny (można pominąć)
4 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:
  • Masło posiekaj na drobne kawałeczki, wymieszaj go z mąką pszenną i amarantusową, cukrem pudrem, cukrem waniliowym z kardamonem, dodaj jajko. Jeśli trzeba, dodaj też 1 łyżkę zimnej wody. 
  • Ciasto wyrabiaj krótko i szybko, do momentu połączenia się wszystkich składników. 
  • Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię i odłóż na minimum 30 minut do lodówki, żeby "odpoczęło". 
  • Wiśnie umyj i wydryluj. Dodaj do nich wcześniej zmieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem oraz 1 łyżkę likieru lub soku z cytryny. Wszystko wymieszaj. 
  • 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia tart, robiąc krawędź wysokości około 2 cm i szerokości około 1/2 cm. 
  • Pozostałą część ciasta rozwałkuj ( nie za cienko) i wytnij paski, które ułożysz na wierzchu wiśni. 
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. 
  • Na ciasto w formie wysyp 3 łyżki płatków migdałowych a następnie wcześniej przygotowane wiśnie oraz na koniec 1 łyżkę płatków. 
  • Na wierzch ułóż na przemian wycięte paski ciasta. 
  • Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut najpierw w temperaturze 190°C a następnie 20 minut w temperaturze 170°C. Trzeba uważać by nadmiernie nie przypiec pasków kruchego ciasta. Po upływie tego czasu trzymaj ciasto w piekarniku jeszcze przez 30 minut, ale już bez włączonego ogrzewania. 
  • Ostudź ciasto. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakuje następnego dnia. 
SMACZNEGO ;)

4 komentarze:

Olga Pi pisze...

Cudna! Zjadłabym kawałek;)

monique lodz pisze...

Dziękuję:) I pyszna, do kawki w sam raz :-)

gin pisze...

Mmm, bardzo smakowite ciacho :)

monique lodz pisze...

O tak, bardzo:)