Wszyscy teraz jedzą jabłka a ja wiśnie, ponieważ uwielbiam je za ich wspaniały smak i aromat oraz za to, że można je zamrozić i nic nie stracą ze swoich walorów. Czy to w ciastach, czy w kompotach są zawsze smaczne. Mnie najbardziej kojarzą się z konfiturą, którą robiła dawno temu moja Babcia. Kromeczka świeżego pszennego pieczywa, na to łyżeczka gęstej konfitury z całymi owocami i już mamy pyszne śniadanko albo deserek. Dzisiaj jednak chcę zaprezentować jedno z moich ulubionych ciast a mianowicie kruche ciasto z wiśniami. Mój przepis to harmonia smaków dzięki połączeniu wyjątkowych składników: wiśni, migdałów oraz mąki amarantusowej i kardamonu.
SKŁADNIKI:
Ciasto
300 g mąki pszennej
100 g mąki amarantusowej
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego z kardamonem
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
100 g mąki amarantusowej
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego z kardamonem
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI:
Wiśniowe nadzienie
500 g wydrylowanych wiśni
4 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g cukru brązowego
1 łyżka likieru wiśniowego lub soku z cytryny (można pominąć)
4 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
500 g wydrylowanych wiśni
4 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g cukru brązowego
1 łyżka likieru wiśniowego lub soku z cytryny (można pominąć)
4 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
- Masło posiekaj na drobne kawałeczki, wymieszaj go z mąką pszenną i amarantusową, cukrem pudrem, cukrem waniliowym z kardamonem, dodaj jajko. Jeśli trzeba, dodaj też 1 łyżkę zimnej wody.
- Ciasto wyrabiaj krótko i szybko, do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię i odłóż na minimum 30 minut do lodówki, żeby "odpoczęło".
- Wiśnie umyj i wydryluj. Dodaj do nich wcześniej zmieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem oraz 1 łyżkę likieru lub soku z cytryny. Wszystko wymieszaj.
- 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia tart, robiąc krawędź wysokości około 2 cm i szerokości około 1/2 cm.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj ( nie za cienko) i wytnij paski, które ułożysz na wierzchu wiśni.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
- Na ciasto w formie wysyp 3 łyżki płatków migdałowych a następnie wcześniej przygotowane wiśnie oraz na koniec 1 łyżkę płatków.
- Na wierzch ułóż na przemian wycięte paski ciasta.
- Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut najpierw w temperaturze 190°C a następnie 20 minut w temperaturze 170°C. Trzeba uważać by nadmiernie nie przypiec pasków kruchego ciasta. Po upływie tego czasu trzymaj ciasto w piekarniku jeszcze przez 30 minut, ale już bez włączonego ogrzewania.
- Ostudź ciasto. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakuje następnego dnia.
4 komentarze:
Cudna! Zjadłabym kawałek;)
Dziękuję:) I pyszna, do kawki w sam raz :-)
Mmm, bardzo smakowite ciacho :)
O tak, bardzo:)
Prześlij komentarz