To jest post o tym jak wykonać przepyszne lemon curd i wykorzystać go do tartaletek. Czasem zupełnie przypadkowo wyjdzie nam coś bardzo pięknego i do tego bardzo smacznego. Wystarczy trochę wyobraźni i oto powstają takie urocze ciasteczka, które szybko można przyrządzić gdy zabraknie nam czasu albo gdy zdarzy się nam zapomnieć w porę wyciągnąć podpieczone tartaletki i wypełnić je lemon curd, i ponownie zapiec. Efekt w każdym przypadku będzie bardzo dobry, ponieważ receptura lemon curd, którą podaję jest obłędna. Jeśli chcesz zrobić tartaletki to świetny przepis na kruche ciasto znajdziesz w moim poście o mini tartach truskawkowych. Ciasteczka, które widzisz są z czarnymi porzeczkami i malinkami. Były przepyszne!
Lemon curd może służyć do wykonania tarty cytrynowej o czym będę pisać ale także jest świetnym dodatkiem do tortów, mazurków, pieczywa pszennego lub też do wyjadania prosto ze słoiczka. Pychotka ;
SKŁADNIKI:
(na około 0,5 l lemon curd)
4 jajka
4 cytryny
100g masła
100 g cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Umyj dokładnie cytryny, sparz wrzątkiem i z dwóch z nich zetrzyj skórkę na tarce.
- Wyciśnij sok ze wszystkich cytryn i przecedź go przez sitko, tak żeby nie było miąższu ani pestek.
- Do rondelka włóż rozbite jajka, dodaj cukier, wymieszaj go z jajkami a następnie dodaj sok z cytryny.
- Zacznij podgrzewać zawartość na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Masło pokrój na drobne kawałki.
- Po kliku minutach podgrzewania, dodaj połowę masła i starta skórkę z cytryny, cały czas mieszając.
- Gdy masa zacznie gęstnieć po mniej więcej 4 minutach, zmniejsz ogień do minimum.
- UWAGA: masa nie może się zagotować!
- Gotuj jeszcze przez około 2 minuty zdejmij rondelek z palnika.
- Dodaj resztę masła i mieszaj, aż się rozpuści i dokładnie połączy.
- Lemon curd przelej do słoika i schowaj do lodówki, żeby zgęstniał.
4 komentarze:
Niesamowicie wyglądają! Super :)
I tak tez smakują, dzięki ;0
Uwielbiam lemon curd! Świetny pomysł na ciacha :)
Thanks very interesting blog!
Prześlij komentarz