Sezon na szparagi zielone już się nieubłaganie kończy, ostatnie w tym roku danie z nimi – fritata z kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz nich występuję w niej wiele świeżego szpinaku. Danie robi się bardzo szybko tak jak tradycyjny omlet. Jest dietetyczne, a porcji wystarczy dla 2 głodnych osób. Jedna ma około 524 kcal.
5 jajek
200 g chudego białego sera
250 g szparagów
250 g świeżego szpinaku
4 cebulki dymki
1 pomidor
2 ząbki czosnku
3 łyżki ziół:natka pietruszki, tymianek, kolendra
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie warzywa najpierw dokładnie umyj.
- Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulki oraz czosnek, po chwili dodaj szpinak. Całość smaż aż szpinak "zwiędnie"
- W dużej misce ubij jajka. Dopraw je solą i pieprzem.
- Zmiksuj ser na drobno, tak jak do sernika.
- Do masy jajecznej dodaj schłodzony szpinak z cebulką i czosnkiem oraz ser. Wszystkie składniki połącz. Dopraw ziołami, przełóż do formy żaroodpornej.
- Nagrzej piekarnik i piecz firtatę 30 minut w temperaturze 180 °C, aż się zetnie, a ser nabierze złocistej barwy.
- Po upieczeniu i przed pokrojeniem fritaty odczekaj 5 minut. Posyp ją parmezanem i pietruszką.
- Podawaj ją na gorąco, lub w temperaturze pokojowej.
- SMACZNEGO :))
1 komentarz:
To już drugi wypróbowany przepis - tym razem też było pyszne ! :-)
Nawet mój zrzęda był zachwycony ... , stwierdził że w weekendy może być vege :-)))
Jutro wypróbuję coś nowego !
Prześlij komentarz