08 stycznia 2016

WEGAŃSKI GULASZ Z SOCZEWICY, DYNI I JARMUŻU


Styczeń przyniósł nam wreszcie prawdziwą zimę, mrozy i dużo śniegu. Spadek temperatury wywołuje ochotę na rozgrzewające, aromatyczne i kolorowe dania. Podświadomie szukamy czegoś co rozweseli  nasza duszę poprzez doznania smakowe i wzrokowe. Dziś podam Wam przepis na wegańskie danie obiadowe, które jest nie tylko bardzo zdrowe dzięki składnikom, ale również działa antydepresyjne ze względu na kolorowe warzywa, ponadto zawiera warzywa sprzyjające odchudzaniu. Właściwie to kolejna potrawa nadająca się świetnie na poświąteczny detoks i to nie tylko dla wegan czy wegetarian, ponieważ w jego skład wchodzi:
  • soczewica (tutaj więcej o jej właściwościach)
  •  jarmuż sprzyjający odchudzaniu,  bogaty w białko, błonnik, witaminę C, A,PP, H, E i K, beta-karoten, witaminy z grupy B, a także sole mineralne – wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, potasu (tutaj więcej o jego właściwościach)
  • dynia  również sprzyjająca odchudzaniu, zawierająca mnóstwo beta-karotenu, fosforu, wapnia, witaminy B2 (tutaj więcej  o niej)
  • seler naciowy podobnie jak dynia i jarmuż, także sprzyja odchudzaniu, w 100 g  jest 13 kcal, IG=15
  • aromatyczne przyprawy: papryka wędzona, cynamon
  • olej rzepakowy, który zawiera w odpowiedniej proporcji tzn. 2:1 nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, nasz organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry, zawiera również kwas oleinowy, który zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL.
Wszystkie składniki, mimo okresu zimowego, bez problemu można kupić w większych sklepach.

SKŁADNIKI:

2 duże porcje
100 g suchej czarnej soczewicy Beluga
1 łodyga selera naciowego
250 g dyni piżmowej
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka przyprawy papryki wędzonej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki chili
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli
200 ml wody
1½ łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki świeżej natki pietruszki
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  • Soczewicę zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę, potem wylej  wodę której nie wchłonęła, zalej  ponownie gorącą wodą  w stosunku 1:2. Gotuj około 30 min. do całkowitego wchłonięcia wody, niezapominając dodać 1 łyżeczki soli 10 min. przed końcem gotowania.
  • Obierz i pokrój dynie na małe kawałki, seler i czosnek na plasterki, cebulę w kostkę, jarmuż pozbaw grubych części a same liście potnij. Rozgrzej w rondlu olej i zeszklij cebulę, dodaj przyprawy, dorzuć seler i dynię, po 5 min. dodaj jarmuż, wszystko duś około 10 min. Następnie dołóż czosnek, chwilę go podsmaż i wlej pomidory z puszki. Do puszki nalej odrobinę wody by ją przepłukać, po czym uzyskaną mieszankę dolej do gotujących się warzyw. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-10 min.
  • Na koniec dodaj ugotowaną soczewicę, wszystko ponownie wymieszaj, zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Danie podawaj gorące ze świeżą  natką pietruszki z dobrym pieczywem. Równie dobrze będzie smakować z kaszą bulgur czy też kuskus, ewentualnie z ryżem.
Inspiracja ˆ„Jadłonomia. Roślinne przepisy.”

10 komentarzy:

S. pisze...

o! Ciekawy przepis :) Wypróbuję przy najbliższych odwiedzinach przyjaciółki wegetarianki :)

Lena pisze...

Koniecznie zrobię:)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Szkoda, że dynia nam się już skończyła bo nabrałyśmy na nią ochotę w takim wydaniu :)

Drink Eat Live pisze...

Ostatnio dynię piżmową widziałam w Biedronce i w Auchan;)

km pisze...

Propozycja idealna dla mnie :) Uwielbiam takie połączenia!

Sosna pisze...

Ale pycha ^^

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

:****

muffintime pisze...

Wspaniałe danie :)

Zulu k pisze...

Taki gulaszyk lubię :) Też dziś miałam warzywny z soczewicą ! Ale w moim była papryka, pomidorki koktajlowe i ziemniaki :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Danie pełne smaku i aromatu :)