22 października 2014

DYNIOWO-PARYKOWY AJVAR / PUMPKIN-PEPPER AJVAR


Bardzo lubię wegańskie i wegetariańskie dania. Kilka lat temu przez jakiś czas nawet wkroczyłam na ścieżkę wegetariańską, jednak zbyt trudne okazało się dla mnie wytrwanie w tym postanowieniu. Kuchnia wegańska zachwyca mnie swą pomysłowością i tak tez było w przypadku dyniowo-paprykowego ajvaru. Przepis zaczerpnęłam z bloga Jadłonomia, który to od czasu do czasu odwiedzam. Pasta ta ma lekko orzechowy smak dlatego wyśmienicie pasuje do mojego chleba piwnego i chleba chleba z czarnuszką, na które to przepis znajdziecie się na moim blogu a także do innego świeżego pieczywa. Tak przygotowany ajvar należy spożyć w ciągu tygodnia. W związku z tym iż dodajemy olej arachidowy nie możemy naszego ajvaru zapasteryzowć, ponieważ wymagałoby to gotowania a w przypadku tego oleju jest to nie wskazane.

SKŁADNIKI:

0,5 kg dyni
2 czerwone papryki
3 łyżki oleju arachidowego Oleofarm
½ soku z limonki
¼ łyżeczki chili
sól



PRZYGOTOWANIE:
  • Rozgrzej piekarnik do 220° C . 
  • Umyj papryki, usuń z nich gniazda nasienne. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń nasiona. Tak przygotowane warzywa włóż do piekarnika i piecz około 30 minut, żeby całkowicie zmiękły. 
  • Upieczoną dynię pozbaw skórki a miąższ przełóż do naczynia blendera. Z papryk trzeba zdjąć skórkę i dodać do dyni. Następnie wszystko razem zmiksuj na puszysty krem, dodaj olej arachidowy, chili i dopraw solą. 
  • Dyniowy ajvar stosuj do kanapek z pietruszką, kolendrą i ogórkiem. Wyśmienicie smakuje również solo. 
  • Smacznego:))

10 komentarzy:

Lena pisze...

Dynia świetnie się łączy z wyrazistymi dodatkami. Taki ajvar musi być pyszny :)

poproszedokladke.pl pisze...

wygląda bardzo apetycznie i słonecznie :-) postaram się zrobić jeszcze w tym sezonie dyniowym :-)

kasiac pisze...

Aż miło zobaczyć danie w takim słonecznym kolorze, podczas gdy na dworze pochmurno ... :)

Kraina miodem płynąca pisze...

Tradycyjny ajwar uwielbiam. Z dodatkiem dyni nie próbowałam, ale teraz mamy ją pod dostatkiem więc nic straconego! :) Przepiękny kolor ma ta pasta!

Magdalena Kuchaja pisze...

uwielbiam wszystko co dyniowe! tylko myślę, że po upieczeniu dyni nie zdążyłabym jej wykorzystać do pasty.... od razu bym ją zjadła :) wygląda bardzo smakowicie :)

Kolizje smakow pisze...

Musi być pyszne :) z wielką chęcią kiedyś wypróbuje ten przepis :)

Drink Eat Live pisze...

Dynia to jak słońce:)) Jej kolor jest tak bardzo optymistyczny, że w pochmurne i deszczowe dni zawsze u mnie gości na stole najczęściej w postaci pysznej zupy; )

Drink Eat Live pisze...

To był również mój "pierwszy raz " z ajvarem dyniowym;)) Będę robiła go częściej, bardzo mi zasmakował. :))

Ciążowe Zachcianki pisze...

Jestem wielką fanką dyni więc to przepis idealny dla mnie:) Chętnie wypróbuję.

Marcela pisze...

Mniam! Kolejny dyniowy przepis do wypróbowania!