Pulpeciki w sosie pomidorowym to jedno z bardziej ulubionych dań obiadowych mojej córki. Jest ono sycące zwłaszcza z dodatkiem ryżu, ale świetnie w tym daniu współgrają kasze, ziemniaki a nawet makaron, czyli jak kto woli.
Podczas gotowania ładnie pachnie passatą z dodatkiem świeżego oregano. Mięso przyrządziłam tradycyjnie z dodatkiem jajka , bułki tartej i cebuli. Daniem tym nie odkrywam nowego świata ale jest smaczne i szybko się przyrządza, co według mnie jest wielką zaletą. Właściwie jest tradycyjnym daniem z kuchni i polskiej, dlatego doskonale sprawdza się jak danie obiadowe. Z podanej ilości składników wyjdą dwie duże porcje albo cztery małe. Dla mnie i mojej córki 100 gramowa porcja pulpecików jest wystarczająca, także mam gotowy obiad na następny dzień. Zachęcam do zrobienia, a na pewno nie pożałujecie:))SKŁADNIKI:
200 g mięsa mielonego wołowego
200 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnki
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 l passaty pomidorowej
2 łyżki startego parmezanu
oregano, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokroiłam na drobną kosteczkę, czosnek zmiażdżyłam w prasce i włożyłam do miski. Dodałam mielone mięso, jajko, bułkę tartą, doprawiłam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam.
- Uformowałam małe kulki które usmażyłam na oleju w głębokiej patelni.
- Passatę podgrzałam i dodałam do usmażonych pulpetów, dusiłam je jeszcze w sosie z dodatkiem oregano, około 15-20 minut.
- Podałam je posypane parmezanem i pietruszką z dodatkiem ryżu.
- SMACZNEGO;))
11 komentarzy:
U mnie królują te w sosie koperkowym, muszę zrobić na pomidorowo ;)
yumi :)
PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)
W sosie koperkowym też byłyby przepyszne;))
Też je lubimy :) Najsmaczniejsze z ryżem :D
cudowne i domowe!
Uwielbiam pulpeciki .Wpraszam się na obiad jak nic :)
Lubię to!
Świetnie;))
Z ryżem będzie pysznie.....mniam :)
zapisuje przepis dla męża :)
Na pewno będzie zadowolony:))
Prześlij komentarz