Ciasto
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
3 jajka
150 ml mleka
130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
60 g kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
3 jajka
150 ml mleka
130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
60 g kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE:
- Rozbełtaj lekko jajka, dodaj do nich mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki wymieszaj do połączenia.
- W osobnym naczyniu połącz przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
- Przesiane suche składniki wsyp do mokrych i wymieszaj do połączenia.
- Dno formy o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy.
- Piecz je w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub dłużej ( ja piekłam godzinę). Trzeba sprawdzić czy ciasto jest już gotowe za pomocą patyczka.
- Jeśli patyczek jest suchy wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Z wystudzonego ciasta odetnij "brzuszek" i pokrusz go.
- Pozostałe ciasto przekrój wzdłuż na pół.
SKŁADNIKI:
Krem
Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone.
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36% ( może być 30%)
1 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone.
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36% ( może być 30%)
1 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE:
- Mascarpone i kremówkę umieść w jednym naczyniu i ubijaj do momentu otrzymania gęstego kremu.
- Pod koniec ubijania dodaj cukier i wanilię.
SKŁADNIKI:
Frużelina
250 g owoców: truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, wiśnie, czereśnie, borówki leśne.
1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Jak wykonać frużelinę znajdziesz w osobnym poście. Potrzebne będą również świeże owoce do dekoracji tortu, tak więc nie można zużyć wszystkich do wykonania frużeliny.
WYKONANIE TORTU:
250 g owoców: truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, wiśnie, czereśnie, borówki leśne.
1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Jak wykonać frużelinę znajdziesz w osobnym poście. Potrzebne będą również świeże owoce do dekoracji tortu, tak więc nie można zużyć wszystkich do wykonania frużeliny.
WYKONANIE TORTU:
- Jeden z blatów tortu połóż na paterze.
- Na niego wyłóż połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównaj powierzchnię.
- Przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu i kilkoma łyżkami frużeliny.
- Na górę tortu wysyp czekoladowe okruchy i ozdób owocami.
3 komentarze:
Wspaniały tort :)
Ale 'wypas'!!! :))) Uwielbiam czekoladowe ciacho z mnóstwem owoców:)
Jaki śliczny! :) Uwielbiam takie torty ozdobione owocami na wierzchu ♥
Prześlij komentarz