01 marca 2016

ZUPA Z ŻÓŁTEGO GROCHU, CZYLI WOJSKOWA GROCHÓWKA






















Grochówka to idealna sycąca i rozgrzewająca zupa. Będzie świetną pozycją w Waszym codzienny menu na wiosenną pogodę i nie pogodę. Zrobicie ją łatwo, wystarczą tylko chęci i troszkę wolnego czasu:))  Nie znajdziesz jednak w mojej zupie ani grama tłustej kiełbasy, czy wędzonego boczku. Przepis jest wegański, zdrowy, dietetyczny. Smak wędzonego boczku zastąpiłam wędzoną papryką, jeśli ktoś chciałby dodatkowej wkładki to polecam albo kiełbaski sojowe albo tradycyjnie dla mięsożerców prawdziwą kiełbasę. Ja tradycyjnej grochówki nie lubię, ponieważ jest za tłusta a pływające kawałki mięsa nie są dla mnie apetyczne, nie lubię i koniec. Natomiast wegańska grochówka  á la wojskowa jest ideałem zupy grochowej.Warto taką zupę zrobić nawet na dwa dni i mieć pyszne danie na obiad , czy też kolację. Zawsze poprawi humor.

SKŁADNIKI:

3 porcje
1 szklanka grochu żółtego łuskanego
1 ziemniak lub kawałek batata
1 marchewka
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka majeranku
½ łyżeczki wędzonej papryki
¼ łyżeczki lubczyku
¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą firmy KAMIS lub odrobina samej mielonej kolendry
2 ziarna angielski
2 listki laurowe
1-2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Groch mocz 1 godzinę w zimnej wodzie. Następnie dodatkowo groch przepłucz.
  • Warzywa pokrój w drobna kostkę, czosnek zmiażdż.
  • W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj liście laurowe, ziele i podsmaż cebulę z czosnkiem doprawiając wędzoną papryką przez około 4-5 min. Następnie dodaj pozostałe warzywa i przyprawy, wszystko wymieszaj i duś kolejne 5 min. Dodaj groch i zalej całość 3 szklankami gorącej wody, w trakcie gotowania dolej sos sojowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj około godziny aż zupa stanie się gęsta, można częściowo ją przetrzeć przez sito.
  • Podawaj z ulubionym świeżym pieczywem. Smacznego:))
Inspiracja: Jadłonomia. Kuchnia roślinna.


7 komentarzy:

Lena pisze...

Całe lata już grochówki nie jadłam;)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Jak patrzymy za okno i na padający śnieg to taka zupa byłaby teraz cudownym zbawieniem :D

Mada pisze...

nie jestem dobrą kucharką ale każdy kto próbował mojej grochówki mówi, że przepyszna:) w tym tygodniu jeszcze będę ją gotować:)

Drink Eat Live pisze...

Jak ją robisz?

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Przepyszna, lubię od czasu do czasu zjeść porządną grochówkę ;)

Kraina Sosny pisze...

Najlepsza pod słońcem! :>

Zulu k pisze...

Moja babcia robiła taką dziadkowi :) Smak dzieciństwa... :}