01 kwietnia 2016

DOMOWY PUDDING MARAKUJA

Domowy pudding marakuja to budyń zrobiony z mleka, mąki ziemniaczanej z dodatkiem odrobiny masła i ksylitolu zamiast cukru. Głównym dodatkiem smakowym oprócz wanilii jest świeża marakuja. 

Passiflora, passion friut lub po polsku męczennica jadalna jest bardzo wartościowym owocem, ponieważ zawiera wiele witamin A,C, E, K, B-kompleks, beta-karoten,mikro i makroelementy. Spożywanie marakui dodaje energii, korzystnie wpływa na układ nerwowy.


Pudding marakuja to bardzo popularny deser na Maderze. O moich wrażeniach kulinarnych z Madery przeczytacie tutaj. Budyń z dodatkiem tego owocu ma bardzo orzeźwiający egzotyczny smak i zapach. Równie dobrze passiflorę można dodać do jogurtu naturalnego, panny coty, sernika czy lodów. Jej słodko-kwaśny smak idealnie komponuje się z produktami mlecznymi. Oto przepis na na zdrowy, smaczny i dietetyczny deser. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie:)) To tylko 3 proste kroki.

SKŁADNIKI:

3 owoce marakui
250 ml mleka
3 żółtka
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ksylitolu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1 — Do rondelka wsyp mąkę, cukier, dodaj żółtka. Całość wymieszaj.

Krok 2 — Dodaj mleko, masło i ziarenka z laski wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią).

Krok 3 — Całość powoli zagotuj do momentu aż wszystko zgęstnieje.Dodaj miąższ z marakuji.



8 komentarzy:

Unknown pisze...

Też czaję się na marakuję :D

Lena pisze...

podkradnę pomysł na pewno;)

Drink Eat Live pisze...

To na pewno będzie coś extra:))

Candy Pandas pisze...

Sama marakuja aż tak nam nie smakuje ale jako dodatek do deserów już pasuje idealnie :)

Izabela Wieczorek pisze...

Ale pysznie :D

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ajj, wspaniały deser :)

u rudej na talerzu pisze...

Uwielbiam marakuję. Taki deser musi być przepyszny :)

Ola pisze...

Genialny deser :)