29 października 2014

LECZNICZA NALEWKA Z PIGWY / QUINCE TINCTURE

Lecznicza nalewka z pigwy, znana także jako pigwówka, jest naturalnym lekiem wzmacniającym odporność. Nalewka pigwowa wspomoże leczenie grypy i przeziębienia. Ponadto jest dobra na problemy z żołądkiem. Jesienią, zimą nic tak nie rozgrzeje i szybko nie wyleczy jak domowa nalewka z pigwy. 

Te właściwości zawdzięcza bardzo dużej ilości witaminy C, B, związków mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor,które w sposób naturalny wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Pigwa zawiera również garbniki, pektyny i olejki lotne. Surowe owoce raczej nie nadają się do bezpośredniego spożycia w związku z czym idealnie nadają się na różnego rodzaju przetwory takie jak soki, kompoty, marmolady, dżemy i wina. Ja lubię z niej robić przede wszystkim nalewkę. Im dłużej leżakuje tym smaczniejsza i lepsza, ale do spożycia nadaje się już po 4 miesiącach. Niedawno otworzyłam butelkę pigwówki z ubiegłego roku, by wyleczyć przeziębienie. Była gęsta, słodka i super mocna. Leczenie pigwówką należy do bardzo przyjemnych. Warto mieć zawsze kilka butelek w zapasie, bo świetnie nadaje się również na prezent:))



SKŁADNIKI:
1 kg pigwy
1 kg cukru
1 l spirytusu
1 l wódki

PRZYGOTOWANIE:
  1. Owoce pigwy umyłam, przekroiłam na cztery części i wyjęłam gniazda nasienne oraz pestki. Następnie pokroiłam te części na plastry, które włożyłam do słoja i zasypałam cukrem. Słój zamknęłam szczelnie. 
  2. Następnie odłożyłam go w ciepłe i ciemne miejsce, na 2-3 tygodnie. Co kilka dni wstrząsałam słojem. 
  3. Powstały syrop zalałam spirytusem. Natomiast owoce zalałam wódką i po 3-4 tygodniach oba roztwory połączyłam, przefiltrowałam. Tak wstępnie przygotowana nalewka z pigwy powinna stać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. 
  4. Po tym czasie przecedziłam nalewkę (przez papierowy filtr do kawy), zlałam do butelek i odstawiłam na 3 miesiące. 
  5. Na zdrowie:))

3 komentarze:

Lena pisze...

Na moje częste przeziębienie przydałaby się taka nalewka :)

poproszedokladke.pl pisze...

moja mama swego czasu robiła syrop z pigwy, pamiętam, że świetne smakował jako dodatek do herbaty i faktycznie dzięki dużej zawartości witaminy C, był świetny na przeziębienia. Szkoda, że nie zrobiła również nalewki ;-) tak to się można leczyc :-)))

Natalia pisze...

Nie pamiętam kiedy ostatnio próbowałam takiej domowej nalewki i bardzo nad tym ubolewam tym bardziej, że na zdjęciach wygląda bardzo okazale.