31 sierpnia 2018

CHUTNEY ŚLIWKOWY

Sezon na przetwory w pełni. Tym razem bardzo dobry przepis na chutney śliwkowy. Doskonale pasuje do serów zwłaszcza pleśniowych oraz różnych mięs, a napewno do grillowanej kiełbaski. Sprawdzone przez konsumenta!

Inspiracja pochodzi z strony internetowej Kukbooka. W moim przepisie pojawił się zupełnie przypadkowo ocet balsamiczny, ponieważ w trakcie dodawania  składników do śliwek okazało się, że  zabrakło mi octu jabłkowego.

SKŁADNIKI (1 słoiczek)

0,5 kg śliwek
1 szalotka
100 ml octu jabłkowego
25 ml octu balsamicznego
100 g cukru brązowego
2 goździki
2 łyżki świeżego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
masło

PRZYGOTOWANIE
  1. Śliwki myjemy i kroimy 
  2. Szalotkę drobno kroimy i delikatnie podsmażamy na maśle w małym garnku.
  3. Po 4-5 minutach dodajemy resztę składników: śliwki, cukier, ocet, imbir, goździki i cynamon.
  4. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut, aż sos zrobi się gęsty. 
  5. Można degustować od razu albo zamknąć w słoiku. Idealnie pasuje do mięs a także do serów. 
SMACZNEGO:)


1 komentarz:

Lena pisze...

lubię takie sosy do pieczonych mięs;)