19 grudnia 2014

ŚWIĄTECZNA SZARLOTKA




Niezmiernie miło mi jest poinformować Was, że ten przepis został wyróżniony w świątecznym konkursie z Palmą „Ciasta czy ciasteczka?”, za co otrzymałam nagrodę w postaci bonu upominkowego  na zakupy w sklepach DUKA.

Przygotowania do Świąt zapewne w wielu domach trwają bardzo intensywnie, dlatego też dziś podzielę się przepisem na szarlotkę, którą można wykonać szybko zwłaszcza kiedy podzielimy pracę na dwa etapy. Pierwszy to przygotowanie samego ciasta dzień przed pieczeniem a drugi etap to przygotowanie masy jabłkowej i pieczenie, możemy to zrobić rano w dniu Wigilii, wtedy poczęstujemy naszych gości świeżo upieczoną przepyszną szarlotką, ponieważ uważam że taka jest najsmaczniejsza. To ciasto, które widzicie na zdjęciach zrobiłam z najlepszych najlepszych ingrediencji, z których na wyróżnienie zasługuje margaryna PALMA spółki „BIELMAR”.


SKŁADNIKI:

Ciasto (forma Ø 25 cm)

500 g mąki pszennej typ 480
1 opakowanie proszku do pieczenia na 500 g mąki
1 jajko
250 g margaryny PALMA spółki „BIELMAR” z Murzynkiem :)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
200 g cukru
szczypta soli

Nadzienie:

1½ –2 kg jabłek „Szara Reneta”
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
½ łyżeczki cynamonu
100 g cukru
  • Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na małe kawałeczki, następnie przełożyłam do rondla i skropiłam sokiem z cytryny. Dodałam wodę, cukier i cynamon. Wszystkie składniki dusiłam około 15 minut mieszając i rozdrabniając. Gotową masę schłodziłam przed wyłożeniem na ciasto.






PRZYGOTOWANIE:
  • Margarynę PALMA spółki „BIELMAR” roztarłam na jednolitą masę mikserem. Ucierając dodałam stopniowo cukier zmieszany z cukrem waniliowym, sól a na koniec jajko. 
  • Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, przesiałam i stopniowo dodawałam do masy. Gdy masa była już gęsta zmieniłam końcówki miksera na końcówki do zagniatania. Przygotowałam kruszące się ciasto. Można wstawić je do lodówki i przechować do następnego dnia. 
  • Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną wyłożyłam na formę, której wcześniej spód wyłożyłam pergaminem. Ciasto starannie docisnęłam do dna formy a na bokach uformowałam brzeg wysokości około ½cm. Następnie wyłożyłam masę jabłkową, wyrównałam ją a wierzch posypałam pokruszoną pozostałą częścią ciasta. 
  • Formę wstawiłam do piekarnika gazowego i ustawiłam temperaturę na 180°C (pozycja 4), piekłam 55 minut. Pieczenie zakończyłam kiedy wierzch ciasta przybrał złocisty rumień. 
  • Pozostawiłam do wystudzenia na ruszcie i kiedy wyraźnie się ochłodziło odpięłam bok formy i usunęłam spód pozostawiając ciasto dalej do stygnięcia. 
  • Przed podaniem szarlotkę posypałam cukrem pudrem. 
  • Wszystkiego dobrego i smacznego:))




Ciasta czy ciasteczka?

15 komentarzy:

Magdalena Kuchaja pisze...

prezentuje się obłędnie pysznie!

Kolizje Smakow pisze...

Przepiękna! Z wielką wprosiłabym się do Ciebie na kawałek :)

Ciążowe Zachcianki pisze...

Taką szarlotkę chętnie bym zjadła. Ależ ona wygląda - przepysznie!

Lena pisze...

Pyszna, co prawda wolę sernik czy piernika,ale wygląda maksymalnie świątecznie :)

Drink Eat Live pisze...

Tak, to już kwestia smaku:)) lecz ja nie pogardzę dobrym sernikiem ani piernikiem, ubóstwiam przeróżne smakowitości:))

Konczi i Szpileczka pisze...

Wspaniały wypiek

poproszedokladke.pl pisze...

robię w tym roku!

napiecyku.pl pisze...

Uwielbiam szarlotki, zwłaszcza na ciepło. Twoja pysznie się zapowiada :)

Drink Eat Live pisze...

Moja wersja jak najbardziej nadaje się do podgrzania i zaserwowania z sosem waniliowym oraz lodami, czyli jak kto sobie życzy:))

Drink Eat Live pisze...

Byłoby mi bardzo miło:))

Sosna pisze...

Fantastyczna, taka wielka! :D

gin pisze...

Piękna szarlotka :)

Angelika_Monika Candy Pandas pisze...

Jabłka z cynamonem to jedno z naszych ulubionych połączeń i takie ciasta bardzo lubimy :)
Pozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com

Kolizje Smakow pisze...

Gratulujemy wygranej :)

Drink Eat Live pisze...

Dziękuję:))Cieszę się bardzo:-D