22 stycznia 2016

PIEROGI Z SOCZEWICĄ


Nigdy nie lubiłam lepić pierogów, aż do pewnego momentu, który miał miejsce kilka dni temu. Nie oznacza to, że coś się konkretnego wydarzyło. Nastąpiło to samoistnie, poczułam że to świetny sposób na relaks, przede wszystkim dla umysłu. Być  może to zabrzmiało dziwnie, ale na pewno od teraz pierogi zacznę robić częściej:)) Te które są na zdjęciu są trzecim podejściem w moim życiu, teraz trochę się dziwię, że wcześniej nie miałam takich miłych skojarzeń. Właściwie efekt terapeutyczny jest podobny do efektu jaki  osiągamy podczas robienia na drutach. Oczywiście to tylko moje subiektywne odczucia:))

Podczas lepienia pierogów wpadłam na pomysł  projektu grafiki na którym można by zaplanować tygodniowe menu. Ustalenie jadłospisu na poszczególne dni tygodnia na pewno ułatwi Wam planowanie zakupów. Zaplanowanie menu na specjalnie przygotowanym do tego druku sprawi,  że będzie to miła czynność. Menu w takim kształcie możecie umieścić w ramce i zawiesić w dowolnym miejscu w kuchni lub przypiąć pineskami, magnesem. Do wyboru macie grafikę z białym albo czarnym tłem na styczeń. Linki do pobrania znajdują się niżej. Jeżeli byłyby jakieś problemy napiszcie do mnie maila poprzez formularz kontaktowy, wtedy pliki wyślę bezpośrednio na wskazany adres.



2 grafiki do pobrania za free z tygodniowym menu do wypełniania, formatu A4 ,wysokiej jakości druku. Zaprojektowałam je w programie Adobe Indesign i Photoshop, rysunki pobrałam ze strony www.all-free-download.com  Pliki w formacie pdf są do ściągnięcia z mojego Google Dysku. Wystarczy kliknąć pod odpowiednim wzorem i ze strony która się otworzy pobrać plik, zapisać na komputerze. Grafiki można pobierać dowolną ilość razy za free, przeznaczone są tylko do domowego użytku (nie do sprzedaży), linki możecie przekazywać dalej swoim znajomym. W kolejnym miesiącu pojawią się grafiki z napisem LUTY:))






Mam nadzieję , że w waszym tygodniowym menu znajdzie się miejsce dla pierogów z soczewicą. Weekend to idealny czas na lepienie pierogów. Nadwyżka, której nie dacie rady zjeść, może być idealnym  daniem obiadowym na poniedziałek. Do tego kubek barszczu czerwonego solo i będziecie mieli wspaniały pełnowartościowy dietetyczny obiad ( o zdrowotnych właściwościach soczewicy pisałam tutaj).

SKŁADNIKI:

Farsz
200 g suchej soczewicy zielonej lub brązowej (ja użyłam zielonej)
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
½ łyżeczki cukru brązowego
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
¼ łyżeczki mielonej kolendry (ewentualnie ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą firmy Kamis)
1-2 łyżki olej rzepakowego
sól, pieprz czarny

Ciasto
3 szklanki maki pszennej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju
sól

PRZYGOTOWANIE:
  • Soczewicę zalej gorącą wodą i odstaw na 30 min. Soczewicę odcedź, następnie zagotuj ją  dodając dużo gorącej wody  mniej więcej 2-3 cm nad poziom soczewicy. Gotuj 30-40 min do czasu, aż będzie miękka. 10 min. przed końcem gotowania dodaj łyżeczkę soli, by zapobiec utracie białka.
  • Cebulę pokrój w drobna kostkę, czosnek zmiażdż. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż warzywa z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i cukrem brązowym. Duś do miękkości, na koniec usuń ziele i liście laurowe.
  • Soczewicę odcedź, dodaj do niej uduszoną cebulę z czosnkiem, sos sojowy, przyprawy, sól , pieprz i dokładnie wymieszaj. Farsz pozostaw do wystygnięcia.
  • Mąkę zalej gorącą wodą i pozostaw na 20 min. by wytworzył się gluten, po czym wyrabiaj ciasto z dodatkiem oleju i soli do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przedziel na pół. Jedną połówkę przykryj, drugą rozwałkuj cienko na stolnicy opruszonej mąką. Wykrawaj małe kółka, nakładaj na środku farsz i zlep krawędzie, robiąc zakładki. Ulepione pierogi odkładaj na blacie posypanym mąką. Z resztą ciasta postąp tak samo.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją i delikatnie wkładaj pierogi. Gotuj do momentu wypłynięcia pierogów. Wyjmuj je łyżką cedzakową i wykładaj do ostygnięcia, następnie przekładaj do miski lub pojemnika, skrop olejem, by się nie posklejały (pomoże potrząsanie od czasu do czasu  miską). 
  • Podawaj od razu do jedzenia lub przechowuj kilka dni w lodówce:))
  • SMACZNEGO:))

Inspiracja pochodzi z książki ˆ„Jadłonomia. Kuchnia roślinna”.

9 komentarzy:

Lena pisze...

Pyszne pierogi :)
Świetny pomysł z tym planem na menu tygodniowe :)

Natalie pisze...

Ten plan na tygodniowe menu jest super! :)
A pierogi...takie wersji smakowej nie miałam okazji próbować pycha! :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Katarzyna Kłos pisze...

Idealne na dzisiejszy obiad 😊

Marcin S. pisze...

Wyborne :)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

U nas to Monika jest mistrzynią w lepieniu pierogów, bo robi przepiękną falbankę :D
Każde pierogi jemy z ochotą a takich z soczewicą jeszcze nigdy nie próbowałyśmy :)

Drink Eat Live pisze...

Falbanka musi być koniecznie:)) Te pierogi praktycznie smakują jak z mięsem, nawet kolor farszu jest podobny:))

Drink Eat Live pisze...

Zrób nie pożałujesz:))

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pyszne pierogi, dawno nie lepiłam, a też to lubię ;)

VEGANation pisze...

Pysznieeee...