22 stycznia 2016

PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Jesień i zima to idealny czas na lepienie pierogów. Nigdy nie lubiłam ich lepić, aż do pewnego momentu, który miał miejsce kilka dni temu. Nie oznacza to, że coś się konkretnego wydarzyło. Nastąpiło to samoistnie, poczułam że to świetny sposób na relaks, przede wszystkim dla umysłu. Być może to zabrzmiało dziwnie, ale na pewno od teraz pierogi zacznę robić częściej:)) 

Soczewica ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest świetnym źródłem białka, potasu i kwasu foliowego. Białko jej jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm ludzki ale brakuje mu paru niezbędnych aminokwasów dlatego soczewicę należy łączyć np. z produktami zbożowym lub ziemniakami, by stworzyć możliwości przyswajania pełnowartościowego białka.

Ponadto aby uniknąć straty białka, 10 minut przed końcem gotowania soczewicę należy posolić. W związku z tym soczewica jest idealna nie tylko dla wegetarian ale i dla wszystkich osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa. Duża zawartość potasu a niska sodu zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, ponadto błonnik wpływa na obniżenie glukozy i poziomu złego cholesterolu LDL tak więc zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Soczewica pomocna jest tez w leczeniu niedokrwistości, będącej konsekwencją niedoboru żelaza we krwi ale i kwasu foliowego oraz witaminy B12. Duża zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu się krwinek czerwonych i podnoszą poziom hemoglobiny. Jedyny minus jaki ma soczewica to zawartość oligosachrydów, które nie są trawione, co powoduje to wzdęcia.
Istnieje wiele odmian soczewicy. Najpopularniejsza to soczewica czerwona idealna na zupy, potem soczewica brązowa doskonała do pasztetów, zielona dobra do sałatek. Ciekawy smak ma soczewica czarna Beluga, z wyglądu przypomina czarny kawior, nadaje się do wszystkich potraw jednogarnkowych oraz zup.Zawarty w niej kwas foliowy oraz witaminy z grupy B wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, którego właściwe działanie niezbędne jest w trudnych sytuacjach odmawiania sobie słodkiej nagrody:)) Istotne jest iż ma ona niski indeks glikemiczny: IG soczewicy czerwonej wynosi 30, tak więc może być spożywana przez cukrzyków.

Te pierogi, które widzicie na zdjęciu są trzecim podejściem w moim życiu, teraz trochę się dziwię, że wcześniej nie lepiłam pierogów. Dobre samopoczucie, relaks, idealne zajęcie kiedy trzeba zostać w domu, bo pogoda na zewnątrz nie rozpieszcza. Właściwie efekt terapeutyczny jest podobny do efektu jaki osiągamy podczas robienia na drutach. Oczywiście to tylko moje subiektywne odczucia:))
SKŁADNIKI:

Farsz
200 g suchej soczewicy zielonej lub brązowej (ja użyłam zielonej)
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
½ łyżeczki cukru brązowego
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
¼ łyżeczki mielonej kolendry (ewentualnie ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą firmy Kamis)
1-2 łyżki olej rzepakowego
sól, pieprz czarny

Ciasto
3 szklanki maki pszennej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju
sól

PRZYGOTOWANIE:
  • Soczewicę zalej gorącą wodą i odstaw na 30 min. Soczewicę odcedź, następnie zagotuj ją  dodając dużo gorącej wody  mniej więcej 2-3 cm nad poziom soczewicy. Gotuj 30-40 min do czasu, aż będzie miękka. 10 min. przed końcem gotowania dodaj łyżeczkę soli, by zapobiec utracie białka.
  • Cebulę pokrój w drobna kostkę, czosnek zmiażdż. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż warzywa z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i cukrem brązowym. Duś do miękkości, na koniec usuń ziele i liście laurowe.
  • Soczewicę odcedź, dodaj do niej uduszoną cebulę z czosnkiem, sos sojowy, przyprawy, sól , pieprz i dokładnie wymieszaj. Farsz pozostaw do wystygnięcia.
  • Mąkę zalej gorącą wodą i pozostaw na 20 min. by wytworzył się gluten, po czym wyrabiaj ciasto z dodatkiem oleju i soli do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przedziel na pół. Jedną połówkę przykryj, drugą rozwałkuj cienko na stolnicy opruszonej mąką. Wykrawaj małe kółka, nakładaj na środku farsz i zlep krawędzie, robiąc zakładki. Ulepione pierogi odkładaj na blacie posypanym mąką. Z resztą ciasta postąp tak samo.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją i delikatnie wkładaj pierogi. Gotuj do momentu wypłynięcia pierogów. Wyjmuj je łyżką cedzakową i wykładaj do ostygnięcia, następnie przekładaj do miski lub pojemnika, skrop olejem, by się nie posklejały (pomoże potrząsanie od czasu do czasu  miską). 
  • Podawaj od razu do jedzenia lub przechowuj kilka dni w lodówce:))
  • SMACZNEGO:))
Inspiracja pochodzi z książki ˆ„Jadłonomia. Kuchnia roślinna”

Podczas lepienia pierogów wpadłam na pomysł  projektu grafiki na którym można by zaplanować tygodniowe menu. Ustalenie jadłospisu na poszczególne dni tygodnia na pewno ułatwi Wam planowanie zakupów. Zaplanowanie menu na specjalnie przygotowanym do tego druku sprawi,  że będzie to miła czynność. Menu w takim kształcie możecie umieścić w ramce i zawiesić w dowolnym miejscu w kuchni lub przypiąć pineskami, magnesem. Do wyboru macie grafikę z białym albo czarnym tłem na styczeń. Linki do pobrania znajdują się niżej. Jeżeli byłyby jakieś problemy napiszcie do mnie maila poprzez formularz kontaktowy, wtedy pliki wyślę bezpośrednio na wskazany adres.



2 grafiki do pobrania za free z tygodniowym menu do wypełniania, formatu A4 ,wysokiej jakości druku. Zaprojektowałam je w programie Adobe Indesign i Photoshop, rysunki pobrałam ze strony www.all-free-download.com  Pliki w formacie pdf są do ściągnięcia z mojego Google Dysku. Wystarczy kliknąć pod odpowiednim wzorem i ze strony która się otworzy pobrać plik, zapisać na komputerze. Grafiki można pobierać dowolną ilość razy za free, przeznaczone są tylko do domowego użytku (nie do sprzedaży), linki możecie przekazywać dalej swoim znajomym. W kolejnym miesiącu pojawią się grafiki z napisem LUTY:))






Mam nadzieję , że w waszym tygodniowym menu znajdzie się miejsce dla pierogów z soczewicą. Weekend to idealny czas na lepienie pierogów. Nadwyżka, której nie dacie rady zjeść, może być idealnym  daniem obiadowym na poniedziałek. Do tego kubek barszczu czerwonego solo i będziecie mieli wspaniały pełnowartościowy dietetyczny obiad ( o zdrowotnych właściwościach soczewicy pisałam tutaj).



9 komentarzy:

Lena pisze...

Pyszne pierogi :)
Świetny pomysł z tym planem na menu tygodniowe :)

Natalie pisze...

Ten plan na tygodniowe menu jest super! :)
A pierogi...takie wersji smakowej nie miałam okazji próbować pycha! :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Katarzyna Kłos pisze...

Idealne na dzisiejszy obiad 😊

Marcin S. pisze...

Wyborne :)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

U nas to Monika jest mistrzynią w lepieniu pierogów, bo robi przepiękną falbankę :D
Każde pierogi jemy z ochotą a takich z soczewicą jeszcze nigdy nie próbowałyśmy :)

Drink Eat Live pisze...

Falbanka musi być koniecznie:)) Te pierogi praktycznie smakują jak z mięsem, nawet kolor farszu jest podobny:))

Drink Eat Live pisze...

Zrób nie pożałujesz:))

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pyszne pierogi, dawno nie lepiłam, a też to lubię ;)

VEGANation pisze...

Pysznieeee...