27 lipca 2018

BEZGLUTENOWA ZUPA-KREM Z ŻÓŁTEJ CUKINII

Zupa-krem z żółtej cukinii to pomysł na szybki wegański i zdrowy posiłek. ) Cukinię można jeść w każdej postaci, czy to w sałatce na surowo, zupie, a nawet pizzy! Cukinia jest przede wszystkim  lekkostrawna i niskokaloryczna! 100 g cukinii to około 20 kcal. Ciekawostką jest, że cukinia to owoc, a nie jak powszechnie się uważa – warzywo:)

Zalety  zdrowotne cukinii, to:  zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten, odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku, między innymi dlatego że nie gromadzi metali ciężkich. 


Przepis na pyszną dietetyczną pizzę (ale niestety z glutenem) znajdziecie na moim blogu pod tym linkiem pizza z cukinią. Oprócz  tego mam jeszcze wiele innych fajnych i szybkich przepisów
z cukinią! Wszystkie na moim blogu.
Przygotowanie tej pysznej, dietetycznej wegańskiej zupy zajmie Ci około 30-40 min.




SKŁADNIKI (dla 2 osób)
1  duża żółta cukinia
750 ml bulionu warzywnego  (jak ugotować bulion warzywny? – 1-2 marchewki, kawałeczek pietruszki i selera, 1 ząbek czosnku, ½ cebuli, gałązka zielonej pietruszki, ½ łyżeczka suszonego lubczyku, 750 ml wrzątku; wszystkie składniki zagotować do miękkości warzyw i dosolić do smaku)
1 ząbek czosnku
½ cebuli
1 łyżka oliwy
opcjonalnie: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, ½ łyżeczki siemienia lnianego, ½ łyżeczki czarnuszki
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię pokrój na kawałki. Czosnek i cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną (ale nie za bardzo) oliwę, chwilę podsmażaj, dodaj cukinię. 
  2. Warzywa duś około 3-4 min. Następnie zalej je ugotowanym i odcedzony bulionem warzywnym. 
  3. Gotuj 10 min.  Lekko ostudzona zupę zmiksuj na krem. Zupa jest gotowa!
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku, udekoruj wedle uznania.
SMACZNEGO:))



1 komentarz:

Lena pisze...

piękny, apetyczny kolor:)