17 sierpnia 2018

NAJLEPSZY DŻEM ŚLIWKOWY

Jak zrobić najlepszy dżem śliwkowy, dowiecie się w tym poście. Zrobienie dżemu śliwkowego jest banalnie proste, natomiast potrzeba poświęcić mu, jak zresztą wszystkiemu, trochę czasu. Sezon na robienie przetworów domowych uważam za oficjalnie otwarty.



Na wstępie przytoczę parę ciekawostek na temat śliwek;) Czy wiecie że na świecie występuje ponad 6 tys. odmian śliwy domowej? Są one krzyżówkami dzikich śliw: mirabelki, ałczy i tarniny.

Ze względu na kształt oraz wielkość owoców śliwki dzielą się na mirabelki, renklody, węgierki, śliwki okrągłe, jajowate i owalne.

Kolejnym kryterium, to podział na odmiany deserowe oraz nadające się do robienia przetworów. Do deserowych odmian należą renklody: althana, zielona i ulena oraz węgierki - włoska, zwykła, łowicka i inne.
Węgierka zwykła,  renklod zielona, należą również do owoców, z których można przygotowywać pyszne powidła, dżemy albo kompoty. 

Odmianą nadającą się wyłącznie do robienia przetworów jest niezwykle popularna we Francji, a niedoceniana u nas MIRABELKA.

Ze śliwek przygotowuje się też znane trunki, np. POLSKĄ ŚLIWOWICĘ i TARNINÓWKĘ, czy bałkańską rakiję.



SKŁADNIKI
1 kg śliwek węgierek
250 g cukru

PRZYGOTOWANIE:

  • Owoce myjemy, zanurzamy przez 1 min. we wrzątku, po czym przelewamy je zimną wodą.
  • Z każdej śliwki usuwamy pestkę, wcześniej przecinając ją na pół.
  • Owoce wkładamy do dużego płaskiego rondla i zasypujemy cukrem, żeby puściły sok
  • Gotujemy śliwki na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu bardzo delikatnie mieszając łyżką lub ruszając rondlem wkoło. Nie wolno dopuścić do tego, żeby śliwki się rozgotowały, bo wtedy wyjdzie marmolada. Zadanie jest takie, żeby zachować owoce w całości.
  • Czynność ta trwa kilkanaście minut i należy ją powtarzać 4-5 razy, przez 2-3 dni.
  • Gdy uzyskamy satysfakcjonująca gęstość, gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy je do góry dnem. Nie wymagają one pasteryzowania.
  • Możemy też rozkoszować się pysznym dżem zaraz po zrobieniu.
  • SMACZNEGO:))

3 komentarze:

ma.ol.su pisze...

Fajny przepis:)

Lena pisze...

uwielbiam dżemy śliwkowe :)

Unknown pisze...

Pani Moniko ile wychodzi słoiczków dżemu ok z tego kilograma śliwek?