03 czerwca 2014

MINI TARTY Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ


Truskawkowe szaleństwo już trwa! Ja uwielbiam te owoce ze względu na zapach, smak miąższu, kolor, kształt a także niską kaloryczność, 100 g truskawek to tylko 29 kcal. Posiadają wiele mikroelementów, są bogate w witaminę C, błonnik. Działają odkwaszająco na organizm, moczopędnie, bakteriobójczo. Zastosowanie truskawek w kuchni jest wielorakie od syropów poprzez wina, konfitury dżemy i ciasta. Lubię spożywać je na surowo ale jeszcze bardziej cenię sobie je jako treść główną owocowej tarty. Do przygotowania mini tart potrzebujesz: 8 małych foremek (średnica 8 cm), papier do pieczenia, mąkę, 1 jajko, masło, cukier, płatki migdałowe. Pracę zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta.


SKŁADNIKI:

200 g mąki pszennej
100 g masła schłodzonego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
szczypta soli



PRZYGOTOWANIE:
  • Masło posiekaj na drobne kawałeczki, wymieszaj z mąką i cukrem, dodaj jajko. Ugniataj krótko i szybko, do momentu połączenia się wszystkich składników. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki, żeby "odpoczęło". 
  • Następnie wałkuj i pokrój je na kwadraty, odpowiadające wielkością foremek. Posmaruj je od wewnątrz masłem i wyłóż ciastem. Wytnij z papieru do pieczenia kwadraty i połóż je na cisto a na wierzch wysyp obciążenie np. fasolki, ewentualnie można użyj foli aluminiowej i włożyć foremkę do foremki z ciastem.
  •  Wstaw je do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piecz 15 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i usuń obciążenie. Na wierzch połóż przygotowane według sposobu podanego poniżej truskawki.


NADZIENIE:

0,5 kg truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka brązowego cukru

Truskawki umyj i odszypułkuj. Wymieszaj je z mąka i cukrem, potem wyłóż na foremki z podpieczonym ciastem. Wierzch posyp migdałową kruszonką.




SKŁADNIKI KRUSZONKI:

25 g masła schłodzonego
50 g mąki krupczatki
50 g cukru brązowego
30 g płatków migdałowych
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:
  • Masło posiekaj na drobne kawałeczki wymieszaj z mąką i cukrem, rozetrzyj w palcach a na koniec dodaj płatki migdałowe. 
  • Kruszonką posyp truskawki i wstaw je ponownie do piekarnika na około 25 minut. Piecz do momentu, aż kruszonka będzie złocistobrązowa, a migdały uprażone.



Brak komentarzy: