25 czerwca 2014

KOKOSOWE SMOOTHIE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM / COCONUT SMOOTHIE WITH STRAWBERRY MOUSSE




Kokosowe smoothie z truskawkami to idealny koktajl na lato. Wykonanie go jest bardzo łatwe i szybkie. Potrzebujemy tylko odrobinę chęci i wolnego czasu oraz oczywiście mleczko kokosowe light 5% i truskawki. Wszystkie składniki przed zmieszaniem najlepiej jest schłodzić w lodówce. Polecam również stosować wodę przegotowaną ze względu na korzystny wpływ na nasz organizm, więcej na ten temat przeczytasz tutaj oraz stevię z inuliną - roślinny słodzik, gdyż w ten sposób ograniczamy ilość spożywanych kalorii, jak i dostarczamy korzystny dla flory bakteryjnej probiotyk. Kaloryczność jednej porcji wynosi 207 kcal.

Truskawki zawierają witaminy C, A, B1, B2 oraz PP. Poprawiają kondycję skóry i włosów. Odtruwają organizm, oczyszczają jelita. Maja właściwości antynowotworowe i bakteriobójcze. Pomagają przy odchudzaniu.

Mleczko kokosowe posiada dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, fosforu. Jest bogatym źródłem witamin, minerałów, aminokwasów, zdrowych tłuszczy, przeciwutleniaczy, węglowodanów, błonnika oraz białka, dlatego zaleca się spożywanie mleka kokosowego przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Ponadto, mleczko kokosowe wpływa korzystnie na skórę, włosy, paznokcie, leczy, regeneruje tkanki i pozwala zachować zdrowy młody wygląd.


SKŁADNIKI (na 2 porcje):
165 ml mleczka kokosowego light 5%
150 ml wody mineralnej lub przegotowanej
200 g truskawek
2 łyżki wiórek kokosowych
9 g stevi z inuliną w pudrze
2 kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:

  • Truskawki zmiksuj w blenderze. 
  • Dodaj mleczko kokosowe i 1 łyżkę wiórek następnie wodę, stevię z inuliną. Wszystko zmiksuj ponownie. 
  • Do szklanek dodaj kostki lodu potem wlej koktajl. 
  • Na wierzch połóż kilka plasterków truskawek, posyp je pozostałą częścią wiórków kokosowych. 

Brak komentarzy: