Upały nadeszły, mimo że jest jeszcze kalendarzowa wiosna. Jednak ja czuję już lato. Na gorące dni, dla przyjemności odczuwania gorącego lata, świetne są lody. Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju sorbety owocowe. Są orzeźwiające, mocno witaminowe ale przede wszystkim mocno owocowe. Nie zawierają wiele tuczących składników. Przy robieniu sorbetu truskawkowego zamiast cukru zastosowałam słodzik pochodzenia naturalnego stevię z inuliną. Jedna łyżeczka stevi w postaci pudru to 5,9 kcal. Jedna łyżeczka słodzi tak jak 3 łyżeczki zwykłego cukru. Do truskawek nadaję się idealnie. Stevia jest wspaniała dla diabetyków oraz wszystkich którzy dbają o linię i zdrowy styl życia. Inulina natomiast jest probiotykiem, wspomaga trawienie i działa pozytywnie na nasza florę bakteryjną. Przygotowany w ten sposób sorbet jest wyśmienity dla naszego zdrowia. Kaloryczność jednej porcji wynosi 108 kcal. Naprawdę warto jeść takie lody.
4 małe porcje
800 g truskawek
50 g stevii z inuliną
sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE:
800 g truskawek
50 g stevii z inuliną
sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki umyj, usuń szypułki i schłódź w lodówce. Następnie zmiksuj je w blenderze i dodaj słodzik. Przełóż truskawki do maszyny do lodów, zamrażaj je 40 min.
- Jeśli nie dysponujemy tym urządzeniem, owoce umieszczamy w plastikowym naczyniu, w zamrażarce. Musimy jednak pamiętać, by truskawki miksować w blenderze mniej więcej co pół godziny. Zamrażanie trwa dłużej w zależności od mocy zamrażalnika.
2 komentarze:
Kolor mają wręcz hipnotyzujący :)
I smak również:p
Prześlij komentarz