Wszystko na to wskazuje, że zauroczyłam się wiosną zielonymi szparagami. Dziś spontanicznie wyciągnęłam z lodówki szparagi i od razu zaczęłam gotować z nich zupę. Mój przepis jest najprostszy, najszybszy i bardzo, bardzo smaczny. Zupa jest aksamitnie delikatna, koi podniebienie. Cudownie syci i można w pełni rozkoszować się wydobytym smakiem szparagów. Poza tym, ta cudowna zieleń tak uspokaja i pozytywnie nastraja. Ach, ta wiosna ...
Przygotowanie zupy zajmie Ci nie więcej niż pół godziny, jeśli masz gotowy bulion warzywny, w przeciwnym razie godzinę, ponieważ trochę czasu trzeba przeznaczyć na jego ugotowanie. Gotowe kostki warzywne, czy też bulionetki nie nadają się, bo są nie zdrowe i psują smak. Zupa zawiera około 476 kcal, nie ma w niej śmietanki, oliwy. Jest lekka, doskonała dla wszystkich którzy dbają o szczupłą sylwetkę.
SKŁADNIKI:
2 porcje
500 g zielonych szparagów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
4 czarne oliwki
5 g wiórek parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
500 g zielonych szparagów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
4 czarne oliwki
5 g wiórek parmezanu
- Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce , jeśli takie są. Pokrój na kawałki, zaoszczędzając kilka główek, które przydadzą się do dekoracji.
- Cebulę drobno pokrój, czosnek zmiażdż. Masło rozpuść w garnku i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem około 2 minut, następnie dodaj szparagi i smaż kolejne 3 minuty. Odłóż kilka główek a resztę składników zalej ciepłym bulionem. Gotuj około 8 minut.
- Na koniec wszystko zmiksuj blenderem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz dodać klika pokrojonych na plasterki czarnych oliwek, główki szparagów i posypać wszystko startym parmezanem. Krem smakuje naprawdę wybornie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz