SKŁADNIKI NA CIASTO:
250 g mąki pszennej
125 g mąki z nasion amarantusa
3 łyżki grubego cukru
1 łyżeczka soli
150 g zimnego masła
5-7 łyżek zimnej wody
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
500 g świeżych malin
125 g grubego cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1/2 łyżki skórki pomarańczowej
szczypta soli
2 łyżki cukru brązowego
woda
PRZYGOTOWANIE:
1. Połącz mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i posiekaj je nożem na drobne kawałki. Potem wyrabiaj krótko rękoma około 5 minut. Dolej 5 łyżek wody, jeśli potrzeba więcej, dodaj kolejną. Ciasto wyrabiaj aż wszystkie składniki się połączą. Uformuj z niego dysk wielkości 15 cm, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągnij z lodówki i odczekaj 5 minut, żeby zmiękło. Pergamin przytnij do długości 35 cm, połóż go na blacie oprósz mąką i rozwałkuj na nim ciasto do średnicy 30 cm, zlepiając pękające brzegi. Następnie ponownie włóż go na pergaminie do lodówki, na 20 minut.
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C, na blasze do pieczenia ustaw naczynie z wodą.
3. Zmieszaj cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytrynową i sól w misce. Wrzuć do nich maliny i sok z cytryny. Obtocz tymi składnikami delikatnie maliny.
4. Ciasto wyjęte z lodówki oprósz delikatnie mąką i ułóż na nim centralnie maliny, zostawiając krawędź szerokości około 7 cm. Zagnij brzegi ciasta, tak aby było trochę wolnej przestrzeni między malinami a ciastem. Rób zakładki co 5 cm, pilnuj przy tym, żeby nie powstały pęknięcia przez które mógłby wyciekać sok. Na koniec maliny delikatnie spłaszcz. Brzegi tarty zmocz wodą i posyp brązowym cukrem. Przełóż tartę z pergaminem na blachę do pieczenia. Włóż ją do piekarnika na 35-40 minut. Piecz do momentu, aż ciasto będzie złotego koloru a maliny puszczą sok i pojawią się bąbelki. Blachę z tartą wyciągnij z piekarnika i studź na ruszcie przez 10 minut, a później samą tartę przez około 20 minut.
2 komentarze:
Uwielbiam galette! Z malinami jeszcze nie robiłam.
Ja również:) Maliny są przepyszne w każdej postaci:))
Prześlij komentarz