27 czerwca 2014

Rustykalna tarta z malinami

Owoce jagodowe pojawiły się na straganach w pełnym wyborze. Truskawki królują już od kliku tygodni a teraz wraz z nimi porzeczki, czarne jagody i moje ukochane maliny. Są to owoce które smakują wyśmienicie w każdej postaci. Dzięki temu możemy cieszyć się i korzystać z ich zdrowotnych właściwości przez cały rok. Wykorzystywane są w lekach przeciwgorączkowych, przeciwbólowych i przeciwzapalnych, w kosmetyce na trądzik i do wygładzania cery. Najczęściej jednak maliny spożywane są w deserach. Ja wykorzystałam je w tarcie rustykalnej. Przygotowanie tarty zajmuje około 3 godzin ale wliczam w to również czas potrzebny na schłodzenie ciasta i ostudzenie go po pieczeniu..



SKŁADNIKI NA CIASTO:

250 g mąki pszennej
125 g mąki z nasion amarantusa
3 łyżki grubego cukru
1 łyżeczka soli
150 g zimnego masła
5-7 łyżek zimnej wody

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

500 g świeżych malin
125 g grubego cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1/2 łyżki skórki pomarańczowej
szczypta soli
2 łyżki cukru brązowego
woda






PRZYGOTOWANIE:

1. Połącz mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i posiekaj je nożem na drobne kawałki. Potem wyrabiaj krótko rękoma około 5 minut. Dolej 5 łyżek wody, jeśli potrzeba więcej, dodaj kolejną. Ciasto wyrabiaj aż wszystkie składniki się połączą. Uformuj z niego dysk wielkości 15 cm, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągnij z lodówki i odczekaj 5 minut, żeby zmiękło. Pergamin przytnij do długości 35 cm, połóż go na blacie oprósz mąką i rozwałkuj na nim ciasto do średnicy 30 cm, zlepiając pękające brzegi. Następnie ponownie włóż go na pergaminie do lodówki, na 20 minut.

2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C, na blasze do pieczenia ustaw naczynie z wodą.

3. Zmieszaj cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytrynową i sól w misce. Wrzuć do nich maliny i sok z cytryny. Obtocz tymi składnikami delikatnie maliny.

4. Ciasto wyjęte z lodówki oprósz delikatnie mąką i ułóż na nim centralnie maliny, zostawiając krawędź szerokości około 7 cm. Zagnij brzegi ciasta, tak aby było trochę wolnej przestrzeni między malinami a ciastem. Rób zakładki co 5 cm, pilnuj przy tym, żeby nie powstały pęknięcia przez które mógłby wyciekać sok. Na koniec maliny delikatnie spłaszcz. Brzegi tarty zmocz wodą i posyp brązowym cukrem. Przełóż tartę z pergaminem na blachę do pieczenia. Włóż ją do piekarnika na 35-40 minut. Piecz do momentu, aż ciasto będzie złotego koloru a maliny puszczą sok i pojawią się bąbelki. Blachę z tartą wyciągnij z piekarnika i studź na ruszcie przez 10 minut, a później samą tartę przez około 20 minut.


2 komentarze:

Olga Pi pisze...

Uwielbiam galette! Z malinami jeszcze nie robiłam.

monique lodz pisze...

Ja również:) Maliny są przepyszne w każdej postaci:))