15 czerwca 2014

Truskawkowa konfitura z imbirem

Truskawki w tym roku obrodziły, są smaczne, słodkie, czerwone i duże. Postanowiłam więc zrobić rożnego rodzaju konfitury z truskawek. Bardzo smakował mi chłodniczek truskawkowy z imbirem, dlatego pomyślałam czemu by nie zrobić na przykład konfitur z dodatkiem imbiru. Konfitura, która powstała z mojego przepisu jest dość płynna.



SKŁADNIKI:

700 g świeżych truskawek
250 g cukru
250 g cukru żelującego brązowego
sok z cytryny
0,5 łyżeczki imbiru
szczypta pieprzu cayenne





PRZYGOTOWANIE:
  • Truskawki umyj, usuń szypułki. 500 g owoców zasyp cukrem żelującym, odstaw na kilka godzin a nawet na całą noc do lodówki.
  •  Następnie z 200 g truskawek wyciśnij sok, rozpuść w nim zwykły cukier i ugotuj syrop. Do wrzącego syropu włóż pozostałe owoce, zagotuj wszystko i trzymaj na ogniu jeszcze około 4 minut. Usuń szumowiny. 
  • Dodaj sok z cytryny, imbir i pieprz. Całość wymieszaj ale potrząsając garnkiem.
  • Gorące konfitury przelej do wyparzonych słoiczków. 
  • Pasteryzuj 10 minut we wrzącej wodzie. Gotowe:))

4 komentarze:

SZKATUŁKA COOK pisze...

a pieprz ? Kiedy dodajesz pieprz?
Robię swój dżemik z imbirkiem podobnie choć bez pieprzu bo uważam, że imbir i tak dodaje już ostrości. Jak masz ochotę to zajrzyj. Zapraszam. Pozdrawiam :)

monique lodz pisze...

Szczyptę pieprzu dodaję na koniec. Dodatek pieprzu wydobywa walory smakowe truskawek, w tym przypadku już nie chodzi o ostrość. Dziękuję za komentarz, zajrzę na pewno:))

Halina Joskowska pisze...


Podoba mi się słoiczek :)))

monique lodz pisze...

Cieszę się:))