SKŁADNIKI:
150 g migdałów niełuskanch
1 szklanka zimnej wody
3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Migdały przepłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 8 godzin.
- Po tym czasie, migdały przepłucz ponownie a nawet sparz wrzątkiem kilka razy (jeśli chcesz usuń z nich skórki). Przełóż do naczynie w którym je zblendujesz.
- Wlej do naczynia 1 szklankę ciepłej wody i wszystko zmiksuj na pulpę. Pulpę wyłóż na gazę i wyciśnij z niej mleczko do osobnego naczynia. Czynności te powtórz jeszcze dwa razy, dodając szczyptę soli do smaku.
- Tak przygotowane mleczko można przechowywać 3 dni w lodówce.
Śniadanie do którego bardzo zachęcam składa się z mleczka migdałowego, nasion chia(więcej o chia), żurawiny i orzechów włoskich. Wszystko doprawione do smaku odrobiną naturalnej wanilii, posłodzone syropem z agawy. Porcja takiego budyniu ma 271 kcal.
SKŁADNIKI:
1 szklanka mleczka migdałowego
2 łyżki nasion chia
1 łyżka żurawiny
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka syropu z agawy
nasionka wanilii z 1/5 laski wanilii (ewentualnie pół łyżeczki ekstraktu waniliowego)
PRZYGOTOWANIE:
- Do naczynia w którym trzeba będzie wszystkie składniki zmiksować wlej mleczko, syrop z agawy. Dodaj nasiona chia i wanilię.
- Wszystko zblenduj, aż uzyskasz konsystencje gęstego budyniu.
- Budyń przelej do miseczki a wierzch posyp żurawiną i orzechami.
- SMACZNEGO :)
Rada: nasiona chia dobrze jest wcześniej zmielić w młynku do kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz