Nigdy wcześniej nie jadłam surowej cukinii, więc postanowiłam ją wypróbować w kolorowej sałatce. Wybrałam młode warzywa: żółtą i zieloną cukinię, czerwone pomidorki koktajlowe i pomidora malinowego, którego na koniec nie użyłam. Cała kompozycja była bardzo kolorowa, radosna, prawdziwie letnia. Z przyjemnością chrupałam cukinię, tym bardziej że na zrobienie sałatki nie potrzebowałam dużo czasu i pomyślałam sobie, że to sałatka, którą można szybko wykonać, zapakować do lunch boxa i ruszać w drogę. Na moim blogu znajdziesz również także inne fajne propozycje lekkich dań warzywnych w kategorii
sałatki. O walorach zdrowotnych cukinii pisałam w poście o
pizzy dietetycznej z cukinią, więc dodam jeszcze to, że z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem a nie warzywem, tak jak jej kuzynka dynia. Sałatka, która zrobiłam jest sycąca a przy tym lekka i zdrowa. Jedna porcja dostarczy około 371 kcal.
SKŁADNIKI (na dwie porcje):
250 g cukinii zielonej
250 g cukinii żółtej
150 g serka koziego śmietankowego
6 pomidorków koktajlowych
1 łyżka nasion sezamu (można go uprażyć dla lepszego smaku)
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE:
- Warzywa umyj dokładnie. Pomidory przekrój na pół a cukinie pokrój na cieniutkie plasterki.
- Ułóż wszystko na talerzu ewentualnie w lunchbox, połóż na wierzchu ser kozi.
- Polej składniki oliwą z oliwek, następnie octem balsamicznym a na koniec skrop syropem klonowym.
- Sałatkę posyp nasionami sezamu. Gotowe!
- UWAGA: Sałatkę można zjeść później, wtedy cukinia przez dłuższe marynowanie nabierze jeszcze lepszego smaku.
2 komentarze:
Surowej cukinii też nie jadłam, ale na taką sałatkę skusiłabym i pewnie wzięłabym dokładkę :)
Fajnie się ją chrupie, nie jest twarda ani też miękka:) Zachęcam do spróbowania:-)
Prześlij komentarz