22 sierpnia 2014

POMIDOROWA TARTA TATIN / TOMATO TART TATIN


Pomidorowa tarta tatin zaintrygowała mnie, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ją na zdjęciu na Instagramie, bo owszem robiłam taka tartę na słodko z jabłkami ale wytrawnej nigdy. Tak, więc po mojej głowie zaczęły chodzić różne opcje i warianty wykonania ciasta, no i pytanie w czym i jak skarmelizować pomidory? Czy tylko w cukrze, czy może w cukrze i musztardzie, a może cukrze, occie i oliwie z oliwek? Wyobrażałam sobie moja tartę i jej smak. Mój wybór padł na oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i syrop klonowy. Moja tarta miała średnicę 20 cm.

SKŁADNIKI:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka soli
0,5 kg pomidorów koktajlowych średnicy około 2 cm
3 łyżki syropu klonowego
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zimne masło i zacznij je siekać w mące na drobne kawałeczki, po chwili dodaj jajko i wyrabiaj już rękoma kruche ciasto. 
  2. Gdy składniki dobrze się połączą, uformuj kulę z ciasta i włóż ją do lodówki na około 1 godzinę. 
  3. Pomidory umyj, osusz i pokrój na połówki. Czosnek pokrój na plasterki. 
  4. Do naczynia w którym będziesz karmelizować pomidory wlej syrop klonowy, ocet balsamiczny i wymieszaj dokładnie te składniki, możesz też dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. 
  5. Poukładaj w naczyniu pokrojone pomidory obok siebie a na nie czosnek i rozmaryn. 
  6. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 150°C i karmelizuj pomidory przez około 1 godzinę. 
  7. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przykryj nim podpieczone pomidory, zawijając pod spód brzegi. 
  8. Piekarniki nagrzej tym razem do temperatury 220°C i piecz tartę przez około 20-30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru. 
  9. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz. Przykryj talerzem obróconym do góry dnem naczynie z tartą, a następnie zdecydowanym ruchem obróć naczynie i talerz w odwrotne położenie, tak by tarta znalazła się na talerzu.  
  10. Możesz podawać na ciepło i zimno. Doprawić, solą, pieprzem czy też dodatkowo octem balsamicznym według uznania. Udekoruj gałązkami tymianku. SMACZNEGO!

Pora na pomidora!

Warzywa psiankowate 2014

12 komentarzy:

Bartłomiej Popławski pisze...

Mmm, smakowita :-)

monique lodz pisze...

Miło mi,że tak smakowicie wygląda:)

Lena pisze...

Szalenie apetyczna tarta ;)

mopswkuchni pisze...

Ciekawy sposób przygotowania. Tarta wygląda bombowo! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

monique lodz pisze...

Dziękuję, oczywiście dołączę do akcji;)

monique lodz pisze...

Tak, jest bardzo smaczna ;)

Kasia J pisze...

Baaardzo apetyczna tarta! Jedno z moich ulubionych pomidorowych dań :) Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)

monique lodz pisze...

Dziękuję za miły komentarz;)

Olga Pi pisze...

Ekstra! Pierwsze zdjęcie cuuudowne:)

monique lodz pisze...

Fajnie, cieszę się;))

gin pisze...

Wygląda bosko, oczarowałaś mnie tym przepisem :)

monique lodz pisze...

Ojej;)) Zachęcam do zrobienia;)