16 sierpnia 2014

DROŻDŻOWY PLACEK Z MORELAMI I ŚMIETANKĄ

Ciasta drożdżowe należą do moich ulubionych ze względu na to, że kojarzą mi się z dzieciństwem a ponad to zapach, który czuję podczas pieczenia działa szczególnie zniewalająco. Placek, który widzicie jest bardzo prosty, taki zwykły, w sam raz na co dzień, zamiast zwykłej drożdżówki. Piękny pomarańczowy kolor moreli doda nam pozytywnej energii i uśmiechu na cały dzień.

SKŁADNIKI na ciasto:
250 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych
25 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
100 ml letniego mleka
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli


SKŁADNIKI na nadzienie:
600 g moreli
200 ml śmietanki 30%
1 jajko
25 cukru
1 łyżka skórki otartej z cytryny



PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj dokładnie z drożdżami. Dodaj resztę składników, na koniec szczyptę soli. 
  2. Wyrabiaj ciasto albo za pomocą miksera z końcówką do zagniatania, albo ręcznie, lub przy użyciu automatu do pieczenia chleba z opcją do wyrabiania ciasta drożdżowego. 
  3. Wyrobione ciasto przykryj i trzymaj w cieple, aż podwoi swoją objętość. 
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i jeszcze raz zagnieć je rękoma, rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a przed ciastem wokół połóż mocno zgnieciony kawałek folii aluminiowej. Morele umyte i osuszone, przekrój na pół, rozłóż na cieście, pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
  5. Śmietanę starannie wymieszaj mikserem z jajkiem, cukrem, dodaj otartą skórkę z cytryny. Polej nią morele na wyrośniętym cieście. 
  6. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C.

4 komentarze:

Ervisha pisze...

Pyszności taki placek :)

Lena pisze...

Pyszności wprost, takie inne, świetny przepis :)

Drink Eat Live pisze...

I cudownie pachnie! Dziękuję:-)

gin pisze...

Mmm, coś wspaniałego :) Idealne na podwieczorek :)