SKŁADNIKI na ciasto:
250 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych
25 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
100 ml letniego mleka
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
SKŁADNIKI na nadzienie:
600 g moreli
200 ml śmietanki 30%
1 jajko
25 cukru
1 łyżka skórki otartej z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiej do miski, wymieszaj dokładnie z drożdżami. Dodaj resztę składników, na koniec szczyptę soli.
- Wyrabiaj ciasto albo za pomocą miksera z końcówką do zagniatania, albo ręcznie, lub przy użyciu automatu do pieczenia chleba z opcją do wyrabiania ciasta drożdżowego.
- Wyrobione ciasto przykryj i trzymaj w cieple, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i jeszcze raz zagnieć je rękoma, rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a przed ciastem wokół połóż mocno zgnieciony kawałek folii aluminiowej. Morele umyte i osuszone, przekrój na pół, rozłóż na cieście, pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Śmietanę starannie wymieszaj mikserem z jajkiem, cukrem, dodaj otartą skórkę z cytryny. Polej nią morele na wyrośniętym cieście.
- Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C.
4 komentarze:
Pyszności taki placek :)
Pyszności wprost, takie inne, świetny przepis :)
I cudownie pachnie! Dziękuję:-)
Mmm, coś wspaniałego :) Idealne na podwieczorek :)
Prześlij komentarz