25 sierpnia 2014

JAGLANKA Z BORÓWKAMI - NAJZDROWSZE ŚNIADANIE / MILLET WITH BLUEBERRIES - THE HEALTHIEST BREAKFAST



Kasza jaglana w wersji, którą przedstawiam jest moim najbardziej ulubionym śniadaniem. Mogłabym ją jeść na okrągło przez cały rok, wszystko to dzięki zdrowotnym właściwościom jakie posiada.

Spożywano ją już w starożytności – głównie w Azji i Europie. W naszym kraju kasza jaglana stała się popularna w okresie międzywojennym za sprawą Apolinarego Tarnawskiego – słynnego lekarza, który nazywał ją „polskim ryżem”. Dania z wykorzystaniem kaszy jaglanej serwowano pacjentom kliniki leczniczej na Kresach Wschodnich.

Kaszę jaglaną uzyskuje się z łuskanego ziarna prosa. „Królową kasz” – wytwarza się z omłóconych i oczyszczonych nasion. Po usunięciu twardej łuski otrzymuje się niewielkie, żółte kuleczki. Są one dobrym źródłem energii; w 100 g kaszy znajduje około 340 kcal. To także dobre źródło białka i węglowodanów w optymalnych proporcjach, a także błonnika. W oczyszczonych nasionach znajdziemy ponadto m.in. magnez , żelazo, fosfor, potas, wapń, sód, witaminy z grupy B i witamina C oraz PP. To jedyna kasza zasadotwórcza, co znaczy, że ma zdolność odkwaszania organizmu – jest szczególnie wskazana, jeśli często spożywasz mięso, słodycze, produkty z białej mąki czy nabiał.

W składzie ma rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która wykazuje leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Krzemionka usprawnia też przemianę materii i produkcję komórek, kontrolując procesy starzenia się organizmu.

Kasza jaglana znana jest ze swoich rozgrzewających właściwości. By je wzmocnić, wystarczy przed gotowaniem ziarna uprażyć na suchej patelni. Co więcej, w kaszy jaglanej obecny jest tryptofan – aminokwas neutralizujący szkodliwy wpływ stresu na organizm. Tryptofan jest również pomocny w przypadku depresji, zmniejsza łaknienie oraz wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na wzrok. Na uwagę zasługuje też obecna w kaszy jaglanej lecytyna, która m.in. reguluje poziom cholesterolu we krwi, chroni wątrobę, opóźnia procesy starzenia i bierze udział w przemianie materii.

Nasiona prosa mają także właściwości antywirusowe, odtruwające oraz wzmacniające. Opracowania naukowe wspominają o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwmiażdżycowych i przeciwcukrzycowych. Kasza jaglana chroni narządy wewnetrzne, takie jak nerki, żołądek i śledziona. Obecne w niej przeciwutleniacze wychwytują i neutralizują wolne rodniki, chroniąc nas przed nowotworem i przedwczesnym zestarzeniem organizmu. Posiada zdolności do usuwania nadmiaru wilgoci z organizmu, warto ją jeść przy infekcjach górnych dróg oddechowych, ponieważ redukuje ilość śluzu gromadzącego się w oskrzelach. Czasem dieta jaglana wystarczy, by obejść się bez antybiotyków. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię. Poleca się ją szczególnie ludziom na diecie lekkostrawnej, wegetarianom, weganom, małym dzieciom oraz miłośnikom diet ekologicznych. Dietetycy zalecają spożywanie kaszy jaglanej na śniadanie, najlepiej gotowaną na wodzie z dodatkiem bakalii. Dzięki temu otrzymamy sycący posiłek, ale również lekkostrawny. Jest znakomitym produktem do przyrządzania na słodko, choć również na słono smakuje bardzo dobrze. Sprawdzi się np. jako dodatek do zup, farszu np. zamiast kaszki kuskus w daniu tabbouleh czy cukinii faszerowanej, kotletów, zapiekanek. Można zrobić z niej pancakesy, sernik a nawet "murzynka". Te przepisy pojawią się wkrótce na moim blogu.

Po sporej dawce informacji podaję przepis. Jedna porcja tak przygotowanej jaglanki dostarczy nam 342 kcal.




SKŁADNIKI:
2 porcje

50 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/2 jabłka
1/2 gruszki
2 łyżki jagód goji
2 łyżki borówki amerykańskiej
1 łyżka migdałów
1 łyżka orzechów włoskich
1/2 łyżeczki kardamonu
5 goździków
2 łyżki syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie)
2 łyżeczki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę jaglaną upraż na rozgrzanej patelni do momentu aż poczujesz zapach orzechów, następnie sparz ją dwukrotnie wrzątkiem. 
  2. Przełóż kaszę do rondelka i zalej ją wrzątkiem w proporcji 1:3, czyli na 50 g kaszy dodaj 150 g wody.  
  3. Owoce umyj, obierz ze skórki i pokrój. Dodaj do gotującej się kaszy w raz z olejem kokosowym,kardamonem i goździkami. 
  4. Kaszę gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdejm rondelek z ognia. 
  5. Ugotowaną kaszę podziel na dwie porcje, na wierzch połóż orzechy, migdały,goji i borówki. Posyp wiórkami kokosowymi. 
  6. SMACZNEGO!

8 komentarzy:

Kinga Łucja pisze...

Świetny i ciekawy wpis! :)

Pozdrawiam

____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com

monique lodz pisze...

Dziękuję:)) Mam wrażenie że rozpisałam się, ale uwielbiam jaglankę i ma świetne właściwości zdrowotne!

Magdalena Kuchaja pisze...

pyszności!!!

monique lodz pisze...

O tak !

Elena Monin pisze...

Muszę się przekonać do kaszy jaglanej, a Twojej wersji wygląda bardzo zachęcająco:))
Dołączam do grona obserwatorów!

Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com

monique lodz pisze...

Będzie mi niezmiernie mi miło:))

Anonimowy pisze...

Robilam dzis na sniadanie. Mialam troszke mniej skladnikow dodatkowych ale mimo to- bardzo pyszne!
Twoj blog, poprostu super!
Dziekuje!

monique lodz pisze...

Cieszę się, że smakowała. Nic nie szkodzi, że było mniej składników;) Można "kombinować" ze składnikami według uznania. Pozdrawiam serdecznie:))