Uwielbiam naleśniki i jem je bardzo często, na słodko, i na słono. Lubię w każdej postaci. Zwinięte w rulonik, kopertkę oraz tak jak galette!
Jest to danie, które nigdy mi się nie znudzi. Jak sobie pomyślę, że jeszcze kilkanaście lat temu nie potrafiłam zrobić naleśników, to aż trudno mi w to jest uwierzyć. Teraz robię je przynajmniej raz w tygodniu i zawsze są pyszne, zawsze inne! Oto przepis na moje naleśniki bibułkowe, które śmiało można wykorzystywać w różnych wariacjach. Dziś w wydaniu kokosowym z jeżynami:) Jedna porcja ma około 498 kcal, z czego 3 naleśniki złożone w jeden ma 150 g co daje nam 342 kcal, a farsz z serków, i owoców to 156 kcal.SKŁADNIKI:
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
3 szklanki mleka i wody, zmieszanych pół na pół
3 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
Farsz
100 g twarogu chudego
100 g serka waniliowego
2 łyżki wiórków kokosowych
200 g jeżyn
50 g jagód leśnych
50 g owoców granatu
PRZYGOTOWANIE:
2 szklanki mąki pszennej
3 szklanki mleka i wody, zmieszanych pół na pół
3 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
Farsz
100 g twarogu chudego
100 g serka waniliowego
2 łyżki wiórków kokosowych
200 g jeżyn
50 g jagód leśnych
50 g owoców granatu
PRZYGOTOWANIE:
- Do naczynia wsyp mąkę, dodaj jajka. Dolewaj stopniowo mleko z wodą, olej kokosowy (opcjonalnie), jednocześnie miksując składniki tak, żeby nie powstały grudki.
- Nabieraj chochelką odpowiednią ilość ciasta naleśnikowego i smaż na rozgrzanej patelni teflonowej około 1 minuty z jednej , i drugiej strony.
- Wymieszaj serek waniliowy i twaróg razem z 1 łyżką wiórków kokosowych.
- Złóż razem 3 naleśniki i wypełnij środek połową farszu. Zagnij wokół brzegi, zostawiając środek na połowę jeżyn. Jeżyny ułóż na środku naleśnika i posyp go owocami granatu i jagód, a na koniec wiórkami kokosowymi.
4 komentarze:
Wygląda bardzo apetycznie! Ciekawy przepis, świetne zdjęcia :)
Cieszę się, że przepis i zdjęcia się podobają:)) Dziękuję:)
Mniam, taki naleśnik to czysta rozkosz :)
Zwłaszcza, gdy jest się głodnym:))
Prześlij komentarz