14 sierpnia 2014

LIGHT NALEŚNIKI KOKOSOWE Z JEŻYNAMI

Uwielbiam naleśniki i jem je bardzo często, na słodko, i na słono. Lubię w każdej postaci. Zwinięte w rulonik, kopertkę oraz tak jak galette! 

Jest to danie, które nigdy mi się nie znudzi. Jak sobie pomyślę, że jeszcze kilkanaście lat temu nie potrafiłam zrobić naleśników, to aż trudno mi w to jest uwierzyć. Teraz robię je przynajmniej raz w tygodniu i zawsze są pyszne, zawsze inne! Oto przepis na moje naleśniki bibułkowe, które śmiało można wykorzystywać w różnych wariacjach. Dziś w wydaniu kokosowym z jeżynami:) Jedna porcja ma około 498 kcal, z czego 3 naleśniki złożone w jeden ma 150 g co daje nam 342 kcal, a farsz z serków, i owoców to 156 kcal.


SKŁADNIKI:

 Ciasto 
2 szklanki mąki pszennej
3 szklanki mleka i wody, zmieszanych pół na pół
3 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
 Farsz 
100 g twarogu chudego
100 g serka waniliowego
2 łyżki wiórków kokosowych
200 g jeżyn
50 g jagód leśnych
50 g owoców granatu

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj jajka. Dolewaj stopniowo mleko z wodą, olej kokosowy (opcjonalnie), jednocześnie miksując składniki tak, żeby nie powstały grudki. 
  2. Nabieraj chochelką odpowiednią ilość ciasta naleśnikowego i smaż na rozgrzanej patelni teflonowej około 1 minuty z jednej , i drugiej strony.
  3. Wymieszaj serek waniliowy i twaróg razem z 1 łyżką wiórków kokosowych. 
  4. Złóż razem 3 naleśniki i wypełnij środek połową farszu. Zagnij wokół brzegi, zostawiając środek na połowę jeżyn. Jeżyny ułóż na środku naleśnika i posyp go owocami granatu i jagód, a na koniec wiórkami kokosowymi. 
SMACZNEGO!

4 komentarze:

S. pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! Ciekawy przepis, świetne zdjęcia :)

Drink Eat Live pisze...

Cieszę się, że przepis i zdjęcia się podobają:)) Dziękuję:)

gin pisze...

Mniam, taki naleśnik to czysta rozkosz :)

Drink Eat Live pisze...

Zwłaszcza, gdy jest się głodnym:))