SKŁADNIKI:
700 g świeżych truskawek
250 g cukru
250 g cukru żelującego brązowego
sok z cytryny
0,5 łyżeczki imbiru
szczypta pieprzu cayenne
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki umyj, usuń szypułki. 500 g owoców zasyp cukrem żelującym, odstaw na kilka godzin a nawet na całą noc do lodówki.
- Następnie z 200 g truskawek wyciśnij sok, rozpuść w nim zwykły cukier i ugotuj syrop. Do wrzącego syropu włóż pozostałe owoce, zagotuj wszystko i trzymaj na ogniu jeszcze około 4 minut. Usuń szumowiny.
- Dodaj sok z cytryny, imbir i pieprz. Całość wymieszaj ale potrząsając garnkiem.
- Gorące konfitury przelej do wyparzonych słoiczków.
- Pasteryzuj 10 minut we wrzącej wodzie. Gotowe:))
4 komentarze:
a pieprz ? Kiedy dodajesz pieprz?
Robię swój dżemik z imbirkiem podobnie choć bez pieprzu bo uważam, że imbir i tak dodaje już ostrości. Jak masz ochotę to zajrzyj. Zapraszam. Pozdrawiam :)
Szczyptę pieprzu dodaję na koniec. Dodatek pieprzu wydobywa walory smakowe truskawek, w tym przypadku już nie chodzi o ostrość. Dziękuję za komentarz, zajrzę na pewno:))
Podoba mi się słoiczek :)))
Cieszę się:))
Prześlij komentarz