Do zrobienia tej pizzy nie potrzebujesz sosu pomidorowego, ani wielu składników. Jest bardzo smaczna, mocno ziołowa i zielona. Po zjedzeniu jej, czuję się odchudzona a wszystko to dzięki dobremu połączeniu składników i wspaniałej cukinii. Jest wiele powodów żeby ją jeść. Wymienię chociażby to, iż jest ona lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku między innymi dlatego że nie gromadzi w sobie metali ciężkich. 100 g cukinii to 16 kcal. Cała pizza ma 1706 kcal. Wystarczy dla dwóch głodnych osób.
2 średnie cukinie
2 opakowania mozzarelli light
2 łyżki świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
200 g mąki pszennej
100 g mąki chlebowej pszennej typ 750 lub 300 g mąki do robienia pizzy typ 500
2 łyżki oliwy z oliwek
170 g wody
4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Moja pizza jest na cienkim cieście o średnicy prawie 40 cm. Można ewentualnie zrobić dwie mniejsze. Ciasto możesz zrobić ręcznie lub całą pracę wykona za ciebie automat. Jeśli wybierzesz wariant pierwszy to wyrabiaj je około 10 minut. Wcześniej jednak mąkę zmieszaj z drożdżami, zrób wgłębienie, wlej wodę i oliwę. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj też szczyptę soli. Kiedy będzie ono miękkie, uformuj kulę i zostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę , wtedy podwoi swoja objętość.
- Potem ciasto rozwałkuj, rozciągnij rękoma na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch delikatnie pociągnij oliwą z oliwek, żeby ciasto po upieczeniu było chrupkie.
- Obieraczką do warzyw pokrój cukinię na cienkie długie paski, mozzarellę odsącz i potnij na cienkie plastry. Na spodzie pizzy ułóż ser a na wierzchu cukinię. Całość posyp rozmarynem.
- Piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni C, aż będzie chrupka. Smacznego:))
7 komentarzy:
Zjadłabym :D
Wersja dietetyczna i piątkowa ;-)
Pozdrawiam
Lubię pizze z cukinią, ale dla mnie obowiązkowo musi być jeszcze kilka plasterków pomidorka :)
Śliczny i smaczny dodatek:)
CIEKAWIE WYGLĄDA;Z PEWNOŚCIĄ PYSZNA.. POLECAM MÓJ POMYSŁ NA MINI-PIZZERKI:POZDRAWIAM:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-na-pizze.html
Porcja na jedna osobe ?
Pizza ma średnicę 35 cm, więc jest duża;) Spokojnie wystarczy dla jednej bardzo głodnej osoby, bo ma aż 1706 kcal ;) Pozdrawiam i życzę smacznego:))
Prześlij komentarz