16 maja 2014

OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI / OMELETTE WITH GREEN ASPARAGUS


Szparagi od wieków uznawane były za afrodyzjak cesarzy i królów, ale według mnie to przede wszystkim kwestia wyobraźni. W Polsce znane są od XVIII wieku. Adam Mickiewicz w księdze V "Pana Tadeusza" pisze: "Po chłodniku szły raki,kurczęta, szparagi,w towarzystwie kielichów węgrzyna, malagi". Sławę przynoszą im także zdrowotne właściwości. Zawierają potas, sód, fosfor, magnez, witaminy: C, K, A oraz B. Są nisko kaloryczne, 100 g to tylko 18 kcal. Zapraszam do zrobienia omleta z zielonymi szparagami. Wartość kaloryczna potrawy zależy od ilości użytch jaj oraz tłuszczu. W wersji jak poniżej jest to 542 kcal, natomiast jeśli dodasz 2 jaja i 2 łyżeczki masła oraz 10 g mleka 2% zmieścisz się w 381 kcal.


SKŁADNIKI:

3 jaja
2 łyżki mleka 2 %
3 łyżeczki masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
ząbek czosnku
kilka zielonych szparagów
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:
  • Szparagi po uprzednim odcięciu twardych końcówek wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj około 7- 10 minut w zależności od grubości jarzyny. Na patelni rozpuść masło. Dodaj rozgnieciony czosnek, króciutko go podgrzej, następnie włóż szparagi i chwilę podduś je na ogniu, potrząsając delikatnie patelnią.
  • Jaja wymieszaj z mlekiem, posól, popierz, wrzuć posiekaną pietruszkę. Na drugiej patelni rozgrzej łyżeczkę masła i wlej masę jajeczną. Usmaż omlet, poczekaj aż jaja się zetną dopiero wtedy przewróć go ostrożnie na druga stronę. Zsuń omlet na talerz, połóż na nim szparagi z czosnkiem i przykryj jak kołderką drugą połową omletu. Smacznego ;D


2 komentarze:

astonished pisze...

Fajny omlet, chyba zrobię go jutro na obiad :D

monique lodz pisze...

Ciekawa jestem wrażeń;D