22 maja 2014

MAKARON TAGLIATELLE Z MOZZARELLĄ LIGHT I SZPARAGAMI

To danie należy do moich ulubionych, ponieważ są w nim zielone szparagi, mozzarella i makaron. Wszystkie składniki, które tu się pojawiają, idealnie ze sobą harmonizują. Danie zawiera w sobie 436 kcal na porcję. 

O zaletach szparagów już pisałam w innym poście, więc zapraszam do przeczytania posta pod tytułem Omlet z zielonymi szparagami .


SKŁADNIKI:

2 porcje
250 g zielonych szparagów
200 g mozzarelli light
200 g makaronu tagliatelle
3 łyżeczki masła
1 ząbek czosnku
2 pomidorki koktajlowe
pieprz, sól, chili

PRZYGOTOWANIE:
  • Makaron zagotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż chwilę na niej ugotowany makaron. Dodaj pokrojoną w plastry mozzarellę, podduś ją tak by lekko rozpuściła się. 
  • Szparagi po uprzednim odcięciu twardych końcówek wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj około 7- 10 minut w zależności od grubości jarzyny. Na patelni rozpuść masło. Dodaj rozgnieciony czosnek, króciutko go podgrzej, następnie włóż szparagi i chwilę podduś je na ogniu, potrząsając delikatnie patelnią. Gotowanie makaronu oraz szparagów zacznij równocześnie. 
  • Makaron wyłóż fantazyjnie na talerz , dodaj szparagi. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Całość dopraw do smaku, już na talerzu według upodobania.


Brak komentarzy: