To mój pierwszy tort, który zrobiłam kilkanaście lat temu, kiedy zaczynałam przygodę z pieczeniem, w wykonaniu bardzo prosty i szybki. Krem jest bardzo lekki, dlatego też wilgotne ciasto biszkoptowe, przyjemnie rozpływa się w ustach.
Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej przed podaniem. Idealnie nadaje się dla wszystkich wielbicieli kawy, może być też miłym poczęstunkiem w Dniu Matki. Ja podałam go moim gościom z okazji moich urodzin. Tortu wystarczy na 8 dużych porcji.Ciasto
2 jajka
2-3 łyżki wody
100 g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
75 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
- Ustaw mikser na najwyższe obroty i przez 1 minutę ubijaj jajka z wodą na puszystą masę. Zmieszaj cukier z cukrem waniliowym, przez 1 minutę wsypuj do ubijanej masy, a potem ubijaj jeszcze przez około 2 minuty.
- Mąkę pszenną zmieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , połowę przesiej do masy jajecznej i krótko wymieszaj, mikser przestaw na najniższe obroty. Resztę mąki wymieszaj z masą bardzo delikatnie i już tylko łyżką. Ciast przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm.
- Piecz: piekarnik elektryczny: 170-200 C (nagrzać piekarnik), piekarnik gazowy: pozycja 3-4 (nie nagrzewać piekarnika); czas: 20-30 minut.
- Zaraz po upieczeniu zdejmij bok tortownicy, oddziel ciasto od spodu formy i przełóż na siatkową podstawkę, pozostaw do wystudzenia.
Krem
3 lekko czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml wody
750 g śmietanki 30%
2 opakowania zagęstnika do śmietany
1 łyżka likieru pomarańczowego
konfitura morelowa - ilość według uznania
WYKONANIE TORTU:
- Kawę rozpuść w wodzie i dodaj do ubitej z zagęstnikiem śmietany.
- Biszkopt przekrój na pół. Dolny krążek nasącz likierem pomarańczowym, posmaruj konfiturą morelową i przykryj dużą warstwą bitej śmietany. Ułóż na niej kolejny krążek i mocno dociśnij. Tort pokryj resztą kremu ze śmietany, za pomocą łyżki wykonaj dekoracyjne wgłębienia.
- Do dekoracji potrzebujesz 50 g kuwertury czekoladowej. Rozpuść ją w gorącej wodzie a następnie wyciśnij na papierze do pieczenia ozdobne wzory i pozostaw do stwardnienia. Tort ozdób czekoladowymi wzorami lub użyj ziarenek kawy, wykorzystaj listki melisy.
Przepis pochodzi z książki "Dr. Oetker. Szkoła pieczenia ciast". Został on nieznacznie zmodyfikowany przeze mnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz